”Välkommen till denna värld prins Oscar!”

KUNGAHUSET · ”Välkommen prins Oscar! Men därute mullrar det och gnisslar. I dag är bara drygt hälften av väljarna för monarki. Inget regeringsparti vågar utmana den massan”, skriver Herman Lindqvist.

Herman Lindqvist
Journalist och författare

Prins Oscar Carl Olofs ankomst är svensk historia live, den nyaste, sprattlande, skrikande länken i historien. Den lille prinsen har redan fått ett hertigdöme, kanonerna skjuter salut, kyrkklockorna dånar, fotoblixtarna flammar.

Monarkinördarna kan skriva in prins nummer 147 efter Styrbjörn Starke i historieböckerna. Prinsen blir hertig nummer tre av Skåne.

Den svenska monarkin har aldrig varit så stadig som i dag. Aldrig någonsin har det varit en sådan trängsel bakom tronen. Med Oscar Carl Olofs ankomst finns det nu sju tronarvingar, prinsen är nummer tre.

Med prinsessan Sofias baby inom kort blir det åtta personer som kan ärva tronen. Monarkin är därmed garanterad för generationer framåt.

Samtidigt har monarkin aldrig varit så ifrågasatt som i vår tid. Antalet medlemmar i Republikanska föreningen ökar stadigt och i riksdagen är en överlägsen majoritet av ledamöter emot monarki som statsform.

De är inte emot kungafamiljens medlemmar personligen, men mot själva statsformen.

Ändå kan och vågar inte de stora riksdagspartierna ta upp republikfrågan. Allra minst socialdemokraterna och i synnerhet inte under dessa tider av kungabröllop, bebisar, barndop och jubileum då folkets kärlek strömmar över kungligheterna.

Men därute mullrar det och gnisslar. I dag är drygt hälften av väljarna för monarki. Inget regeringsparti vågar utmana den massan.

Oscar Carl Olof bär på traditionsrika namn: Två kungar har hetat Oscar, sexton kungar har hetat Karl och Olof var ett av de allra första kunganamnet med Olof Skötkonung som levde kring år 1000.

Den lilla Oscar är alltså så korrekt och anpassad till kungalängden som tänkas kan, men sannolikheten för att han ska sätta sig på tronen en dag är ganska liten.

Först ska kungen avgå, sen ska Victoria leva ett långt regentliv, sedan Estelle och vid den tidpunkten har hon säkert också egna barn som går före Oscar.

Under den långa tiden är det mycket troligt att pendeln långsamt har svängt, att tiden hinner ifatt även Sverige och statsformen moderniseras. Så det är nog bäst att Oscar skaffar sig en rejäl utbildning och siktar på ett trevligt yrke utanför slottet.

Trots allt: Välkommen till denna värld prins Oscar!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Sveriges nya prins

Mer i ämnet