Debattinlägg

”Tvinga inte äldre att välja mellan tandvård och mat”

Tandvård ·

”PRO anser att tandvården bör ingå i hälso- och sjukvården och föras in under högkostnadsskyddet. Därför föreslår vi, tvärtemot utredningen, att den lägre beloppsgränsen i högkostnadsskyddet ska halveras”, skriver Christina Tallberg.

Om debattören

Christina Tallberg
Ordförande PRO

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nästan 10 procent av befolkningen går inte till tandläkaren av ekonomiska skäl. Trots detta kan avgifterna inom tandvården bli högre om förslagen i utredningen om tandvårdsstöd blir verklighet.

PRO anser att regering och riksdag måste våga slå in på en ny väg för tandvården i Sverige. Det är dags att se tänderna som en del av kroppen.

Varje vecka får jag samtal och brev från äldre kvinnor och män som inte har råd att ta hand om sina tänder. En oförutsedd tandläkarräkning för en äldre med låg pension kan innebära ekonomisk katastrof.

Ingen ska behöva ställa livsnödvändiga utgifter mot att få sina tänder lagade. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle. Vi måste se tänderna som den del av kroppen de faktiskt är.

PRO har lämnat ett kritiskt remissvar till regeringen gällande den statliga utredningen Ett tandvårdsstöd för alla – fler och starkare patienter.

I utredningen föreslås att nuvarande beloppsgränser i högkostnadsskyddet ska justeras och värdesäkras till de nivåer som gällde vid tandvårdsreformens införande 2008.

Det kan låta bra men innebär faktiskt höjda avgifter. Den lägre beloppsgränsen i högkostnadsskyddet för tandvården höjs från 3000 kronor till 3300 kronor år 2017.

Den högre beloppsgränsen skulle höjas från 15 000 kr till 16 400 kronor. Äldre över 75 år som använder högkostnadsskyddet relativt ofta förlorar ekonomiskt på den här förändringen trots att det allmänna tandvårdsbidraget föreslås höjas.

PRO vänder sig starkt mot utredningens förslag om höjda beloppsgränser i högkostnadsskyddet.

PRO anser att tandvården bör ingå i hälso- och sjukvården och föras in under högkostnadsskyddet. Därför föreslår vi, tvärtemot utredningen, att den lägre beloppsgränsen i högkostnadsskyddet ska halveras från dagens 3000 kronor till 1500 kronor.

Detta är ett rimligt första steg för att nå målet om att tandvården ska ges till hälso- och sjukvårdsavgift. Regelbundna och förebyggande besök hos tandläkare eller tandhygienist är viktiga för mun- och tandhälsan.

Idag kostar en vanlig basundersökning runt 800 kronor. Om det allmänna tandvårdsbidraget ska ha en verklig effekt för att öka besöksfrekvenserna i tandvården behöver det höjas rejält.

PRO:s förslag är att det höjs till 400 kronor per person och år. Det skulle innebära att halva kostnaden för en årlig basundersökning kan täckas genom det allmänna tandvårdsbidraget.

Idag varierar bidraget beroende på ålder. PRO förespråkar att det allmänna tandvårdsbidraget ska vara lika för alla oavsett ålder. Då blir det lättare att förstå för den enskilde.

Det är inte bara av ekonomiska skäl som tänderna bör ses som en del av kroppen. En bra tandhälsa har en förebyggande effekt i ett totalt sjukvårdsperspektiv eftersom många sjukdomar börjar i munhålan.

PRO anser därför att regeringen bör tillsätta en utredning utifrån ett patient- och medborgarperspektiv på hur tandvården kan införlivas i övrig hälso- och sjukvård.

De nuvarande tandvårdsstöden är komplicerade och svåra att förstå för både patienten och professionen. Det behövs förenklingar av nuvarande lapptäcke av olika tandvårdsstöd.

Det är inte rimligt att äldre måste välja mellan tandvård och andra nödvändiga livsutgifter. Sänk karensbeloppet till 1500 kronor och höj det allmänna tandvårdsbidraget till 400 kronor per år, så kan vi påbörja en förändring.

PRO:s uppmaning till sjukvårdsminister Gabriel Wikström i regeringen och riksdagens ledamöter är att reformera det statliga tandvårdsstödet med målet att tänderna ska betraktas som en del av kroppen.

Vi förväntar oss politiska initiativ.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.