Anders Öfvergård
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Debattinlägg

”Byggstrejken handlar om fel saker!”

Byggstrejken ·

”Lägg ned kravet på 3,2 procent och plocka in fler folk istället. Det skulle leda till en lugnare och säkrare arbetsplats”, skriver Anders Öfvergård.

Om debattören

Anders Öfvergård
Snickare och programledare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Byggnadsarbetarförbundet kräver lönehöjningar på 3,2 procent. Medlarnas bud låg på 2,2 procent.

Ok. Så det här handlar konflikten om. Men om vi skall vara ärliga, är det inte samma sak varje år? Någon procent hit eller dit.

Men så tittar man efter hur det blev när skatten är dragen – och hur många kronor blev det? Problemet med dagens byggbransch är snarare att vi är för få.

Vi behöver få in fler folk i byggbranschen. Vi har både tidspress och prispress, vilket skapar arbetsskador och utbrändhet. Pressade byggtider leder till ökad risk för olyckor.

Att vara stressad under längre tid och att inte få möjlighet till återhämtning sliter på kroppen.Så kom ihåg en sak: En procent för arbetsgivaren gör att det blir mycket dyrare att anställa.

Jag vet, för jag har själv en byggfirma. Mitt råd: lägg ned kravet på 3,2 procent och plocka in fler folk istället. Det skulle leda till en lugnare och säkrare arbetsplats.

Sedan har vi nästa stötesten. Arbetsgivarna vill komma bort från dagens system med ackord som beräknas var tolfte vecka på byggen över hela landet.

Ett system som skapar mycket gnissel, enligt arbetsgivarna. De anser i grunden att systemet är förlegat och leder till löneglidningByggnads slår vakt om sitt ackord.

Jag menar att hela frågan om ackord borde handla om utbrändhet. Ackordet leder till att man pressar på mer och tenderar till att man låter en person hålla på med en och samma sak hela tiden, för att den skall få upp ett tempo som inte drar ned ackordet.

Detta leder till att man som – till exempel snickare – inte utvecklas. På mitt bygge vill jag se att man jobbar som ett lag. Jag vill att vi utvecklas tillsammans.

Byggena idag behöver ett bonussystem istället för ackord.Ta bort ackordet och dela istället ut en bonus efter hur bra bygget blev, inte efter hur fort det gick.

Det vore något.

Det är kris på den svenska bostadsmarknaden, jag vet. Efterfrågan på bostäder är långt mycket större än tillgången.

Just därför, lägg ned byggstrejken!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.