Rebecca Weidmo UvellTi
Från höger, gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic, Rebecca Weidmo Uvell. Foto: Tomlin Studio, Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Debattinlägg

”Hyckleriet i regeringens attack på friskolor är enormt”

Skolan ·

”Personligen tycker jag att är det något som är stötande så är det retoriken här. För en av dem som tjänar absolut mest pengar på skolverksamhet är staten själv”, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Om debattören

Rebecca Weidmo Uvell
Borgerlig opinionsbildare och författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Regeringen går just nu på offensiv mot friskolebranschen. Igen.

Gymnasieminister Aida Hadzialic kallar i SVT Gomorron Academedias börsnotering för ”stötande” att man tjänar pengar på skolan.

Civilminister Ardalan Shekarabi hakade på och spelade in en film där han säger att ”pengar som ska gå till skolan ska stanna i skolan. Det måste vara slut på vinstjakten”.

Men ingen av dem, eller någon annan från regeringen, säger vad de tänkt sig. När valrörelsen var som mest intensiv handlade allt om att riskkapitalbolag inte ska få äga.

Nu, när ett sådant säljer och börsnoterar, så att alla kan få äga, är det också fel. Televerket börsnoterades på 90-talet som Telia med sloganen ”folkaktien”. Minnet är kort. Det är bara okej att medborgarna äger skolor om de tvingas genom skatt. Frivilligt ägande är fult.

Personligen tycker jag att är det något som är stötande så är det retoriken här.

För en av de som tjänar absolut mest pengar på skolverksamhet är staten själv. Utbildningsföretaget Lernia AB är nämligen till 100 % statligt ägt. Ett aktiebolag, liksom alla aktiebolag som har som syfte att generera vinst till ägaren.

Lernias kärnverksamhet är att sälja utbildning, bland annat KomVux, Yrkeshögskola och SFI. Omsättningen uppgick till hela 3 miljarder förra året.

Så här står det i Lernias årsredovisning från 2015 under Ägarmål: ”Avkastning på eget kapital ska uppgå till minst 20 procent. Utdelning ska uppgå till minst 50 procent av årets resultat”.

Det står också att Lernia ägs av staten ”men har inget samhällsuppdrag”. Bolagets syfte är att vara lönsamt och bedriva verksamhet på marknadsmässiga villkor. Och det är en kassako.

Resultatet blev 62 miljoner 2015. Ägarmålet uppfylldes med råge, för staten beviljade sig själv 50 miljoner kronor i utdelning. Pengar som alltså togs från utbildningen och lärarna och gavs till staten att spendera på vad de vill.

Hur mycket utdelning tog Academedias ägare i utdelning 2015? Noll kronor. Precis som de gjort alla år de ägts av riskkapitalbolaget. Avkastningen på eget kapital var inte i närheten av Lernias.

Alla pengar de tjänat har sparats, i skolan. För investeringar etcetera. Medan staten glatt tömmer sitt bolag på pengar varje år. Inte en krona av de 50 miljoner staten tog av ”lärarnas och elevernas pengar” gick tillbaka till skolan utan lades bara i statens feta plånbok att sprätta iväg på annat kul.

Hyckleriet i regeringens retorik är slående. Och genomskinlig. För det handlar egentligen inte om vinster. Utan att socialdemokraterna tappat väljare till Vänsterpartiet, som de behöver för att ha en chans att få igenom sin politik.

Det är plakatretorik när det är som allra sämst.

Om socialdemokraterna verkligen bryr sig om att pengar ska stanna i skolan ska de börja ge Lernia en annan styrning, inte ta en enda krona i utdelning och börja driva sitt eget utbildningsaktiebolag som man vill att alla andra ska göra.

Först då kan jag och alla andra ens börja överväga att ta deras retorik på allvar. Eller är det kanske helt enkelt roligare att stå på en barrikad och skramla med tomma tunnor?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.