Ett svenskt sjukhusdrama om sjuksköterskor väcker känslor hos legitimerade sjuksköterskor, som anser att serien inte speglar deras verklighet. Bilden är en scen ur serien. Foto: Janerik Henriksson / TT
Debattinlägg

”Serien Syrror visar en förlegad fantasi”

Publicerad
Sjuksköterskor ·

”Vi föreslår att TV4 ändrar sin marknadsföring av ”Syrror” till att det är skruvad serie om en otidsenlig och förlegad fantasi av sjuksköterskornas arbete”, skriver Ami Hommel och Åsa Andersson.

Om debattörerna

Ami Hommel
Ordförande Svensk sjuksköterskeförening, leg sjuksköterska
Åsa Andersson
Strategisk rådgivare Svensk sjuksköterskeförening, leg sjuksköterska

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sällan har en såpa lyckats reta upp så många sjuksköterskor som serien ”Syrror” i TV 4. Svensk sjuksköterskeförenings kritiska inlägg på facebook har nått ut till fler än 105 000 personer och av dessa har över tusen personer reagerat.

Nästan alla kritiserar seriens bild av sjuksköterskans profession. Några exempel på inläggen är:

 • ”Som stolt sjuksköterska kvävde jag mig bakom skämskudden och tinningen bultade!”
   
 • ”Hur i helskotta kan man tolka sjuksköterskans profession på detta bedrövliga sätt??”
   
 • ”Om de åtminstone inte sagt att det skulle vara verklighetstroget och att de haft sakkunniga till hjälp då skulle man ju kunna se det dom en ovanligt töntig och dålig fiction.”
   
 • ”Direkt pinsamt att se, inte får vi flera nya kollegor efter denna nedskrivning av yrket!”
   
 • ”Könsrollerna verkar väldigt gamla.”

I vanliga fall har Svensk sjuksköterskeförening inga synpunkter på TV-serier. Konstnärlig frihet gäller självklart även såpornas manus.

Dock är TV4s presentation av serien, att den vill skildra ”hur vardagen faktiskt ser ut på ett svenskt sjukhus idag”, direkt pinsam.

Det är glädjande att så många sjuksköterskor har reagerat mot seriens bild av sjuksköterskan som underordnad läkarna och männen.

Ett annat lågvattenmärke är att serien inte kan låta bli att gestalta den sexualiserade figuren av sjuksköterskan, en sökning på orden sjuksköterska och porrfilm ger över 350 000 träffar på Google!

I gårdagens avsnitt lär kirurgen en sjuksköterska att intubera med hjälp av hans sexistiska instruktioner. Sjuksköterskan fnissar och fäller en kommentar om att det kanske är oetiskt.

I verkligheten är det sjuksköterskor med ett års specialistutbildning som intuberar patienter.

Tack och lov skildrar inte ”Syrror” verkligheten. Sjuksköterskan har ett självständigt yrkesansvar och arbetar i team med andra yrkesgrupper.

Vi föreslår att TV4 ändrar sin marknadsföring av ”Syrror” till att det är skruvad serie om en otidsenlig och förlegad fantasi av sjuksköterskornas arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Vård och omsorg

Mer i ämnet