Peter Moilanen kritiserar SVTs program Cannabusiness. Foto: Francisco Seco/Pierre Andersson
Debattinlägg

”Programmet bidrar till en normalisering av cannabis”

”SVT har ett stort ansvar att ledas av god journalistik vilket inkluderar en bättre research i framtida program om narkotikafrågan än den de bidragit med under förra veckan”, skriver debattören.

Om debattören

Peter Moilanen
Chef för Narkotikapolitiskt centrum

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I förra veckan gjorde SVT en ansats att lyfta narkotikafrågan i en dokumentär om legaliseringen av cannabis i Kalifornien, Cannabusiness, samt ett inslag i SVT Kultur om hur narkotikan smyger sig in i olika filmer och TV-serier.

Vi välkomnar initiativet då det är en fråga som behöver diskuteras. Däremot tycker vi inte att bilden som återgetts överensstämmer med verkligheten och att den snarare bidrar till en normalisering av cannabis.

Det finns påståenden i SVTs program Cannabusiness som att Sverige har Europas högsta narkotikarelaterade dödlighet, att alla svenskar känner någon som har en relation till cannabis och att Sverige skulle skilja sig från resten av världen som nu avkriminaliserar och kommersialiserar cannabis.

Påståenden som går att syna.

Ingen kan säga att Sverige skulle ligga högst i Europa vad gäller dödlighet.

Mätmetoderna skiljer sig mellan länderna och EMCDAA, som sammanställer dödligheten på Europeisk nivå, menar själva att det inte går att jämföra siffrorna rakt av. Sverige tycks snarare vara bäst på att mäta.

Det betyder inte att den höga dödligheten inte ska tas på allvar, men det ger en felaktig bild av situationen.

Att alla svenskar skulle ha en relation till cannabis stämmer heller knappast, då 3-4 procent av befolkningen använt cannabis någon gång det senaste året.

Slutligen är det definitivt ett antal länder, främst i västvärlden, som diskuterar avkriminalisering och legalisering, men de är fortfarande ett undantag. Idag är det bara två länder, Kanada och Uruguay, samt en minoritet av USA:s delstater, som legaliserat cannabis.

Den felaktiga bild som lyfts i programmet bidrar till en normalisering som inte stämmer med verkligheten. Det är allvarligt eftersom vi vet att cannabis kan ge skador och lidande, att var tionde konsument utvecklar ett beroende och att barn och andra anhöriga far illa.

En majoritet av befolkningen vill inte att detta ska öka. Tvärtom vill vi ha ner skadorna.

Jag har viss förståelse för att frågan är svår att sätta sig in i. Det jag saknar är en mer noggrann research där fler personer med kunskap i frågan får komma till tals; forskare, praktiker eller policyrådgivare.

Den expert som får uttala sig i Cannabusiness deltar via videolänk och i sammanlagt 1,5 minuter.

Övriga 48,5 minuter ges stort utrymme till en rad personer i Kalifornien som får berätta om sin odling, försäljning och kommersialisering av cannabis.

Ska jag vara självkritisk kan jag konstatera att vi som är insatta i narkotikafrågan inte har lyckats fullt ut med att föra fram vårt budskap om behovet av en human, restriktiv narkotikapolitik.

För en sak är jag helt överens med Cannabusiness om: vi måste våga prata om frågan.

Att inte ta debatten är inte en gångbar lösning. Dock har SVT ett stort ansvar att ledas av god journalistik vilket inkluderar en bättre research i framtida program om narkotikafrågan än den de bidragit med under förra veckan.

SVTs programchef Martin Vårdstedt har svarat på debattinlägget i en replik.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.