Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans regering är i färd med att montera ner demokratin i landet. Det hävdar artikelförfattaren, som menar att det senaste utspelet om kvinnor passar väl in i en auktoritär, nationalistisk ideologi. Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Debattinlägg

”Att bekämpa nationalismen i Europa är att kämpa för demokrati”

”Orbán leder en auktoritär regering som håller på att montera ner den liberala demokratin i landet. Ungern har förvandlats till en stat där maktfördelningen inte längre fungerar”, skriver Jaime Gomez (Fi).

Om debattören

Jaime Gomez
Utrikespolitisk talesperson för Feministiskt Initiativ och kandidat till EU-parlamentet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán som leder partiet Fidesz kom till makten för åtta år sedan.

Under den tiden har Ungern upplevt en politisk förändring utan motstycke, en förändring  som drivit landet bort från demokrati. Det finns flera exempel på det.

Samtidigt som samkönade äktenskap är tillåtet i allt fler länder, lagstiftades i Ungern år 2011 att äktenskap bara kan ske mellan man och kvinna.

Flera människorättsorganisationer har uttryckt oro över att denna politik leder till diskriminering mot HBTQ+ personer.

När det gäller pressfriheten är situationen beklaglig. Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex låg Ungern på plats 23 på listan över länder med mest långtgående pressfrihet år 2010. Nu befinner sig landet på plats 73 vilket är ett ”noterbart problem” enligt samma organisation.

Flyktingpolitik är ett annat område där respekt för mänskliga rättigheter är frånvarande. År 2017 instiftades en lag där flyktingar som kommer till landet, inklusive barnfamiljer, placeras i så kallade containerläger vid gränsen mot Serbien.

Det innebär att människor som har flytt från krig och förföljelse hålls inlåsta under hela asylprocessen. Enligt Human Rights Watch strider detta ”mot flyktingkonventionen, internationella mänskliga rättigheter och EU-rätt”.

Ungern kränker också demokratiska rättigheter i sin behandling av hemlösa. Nu finns en ny lag som förbjuder hemlösa att sova på gatan. Enligt lagen har polisen rätt att köra bort människor från gatorna, bötfälla dem och ta ned deras tält.

Orbán leder en auktoritär regering som håller på att montera ner den liberala demokratin i landet. Ungern har förvandlats till en stat där maktfördelningen inte längre fungerar.

Nu vill Ungerns regering öka nativiteten och lanserade förslaget om att kvinnor som gifter sig före 40 års ålder och skaffar fler än två barn ska få stora skattesänkningar och generösa ekonomiska bidrag.

Föder en kvinna fyra barn behöver hon inte betala inkomstskatt. Partiet Fidesz driver en extrem konservativ politik där nationen och kärnfamiljen står i centrum.

Liksom i de flesta nationalistiska partier ska kvinnan vara navet i kärnfamiljen. Kvinnorna lyfts upp som nationens mödrar.

Fidesz gillar inte att prata om reproduktiva rättigheter och än mindre om rätten till abort. Kvinnornas ställning i den typen av samhällen gör att de underordnas männen vilket gör att våld mor kvinnor normaliseras.

En liknande utveckling ser vi i Polen där rätten till abort har varit under attack den senaste tiden. Bara mobiliseringen av kvinnoorganisationer och människorättsorganisationer i det civila samhället har tillfälligt stoppat dessa attacker.

I EU-fördraget står att Europeiska Unionen bygger på frihet, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter samt på rättsstatens principer. Dessa principer måste vara gemensamma för alla medlemsstaterna.

Men idag präglas Europa i hög grad av en ökad nationalism och rasism. Rasistiska partier ökar sitt inflytande och det finns en risk för att rasism och diskriminering av stora grupper av befolkningen normaliseras inte bara i Ungern utan också i Polen, Tjeckien, Italien, Österrike och andra länder i EU.

En stark antirasistisk feministisk rörelse i Europa är den starkaste motkraften till rasistiska, nazistiska och fascistiska partier som mobiliseras runt om i Europa.

Därför kommer Feministiskt initiativs arbete att fortsätta för att motverka diskriminering, bekämpa rasismen och främja mänskliga rättigheter genom att mobilisera, stödja och samarbeta med feministiska partier och andra demokratiska krafter i Europa och i andra delar av världen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.