Semester
Foto: TT
Debattinlägg

”Åtta tips för att koppla av på semestern”

Semester ·

”Tänk efter före, så ökar förutsättningarna för att stressa mindre”, skriver Ewa Wigenheim.

Om debattören

Ewa Wigenheim
Livscoach och föreläsare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Att ta ledigt från jobbmejl och arbetsrelaterade åtaganden under semestern är inte längre en självklarhet. Det mobila samhället har gjort att vi kan jobba var som helst och när som helst.

Som anställd kan det vara svårt att säga nej och som företagare nästan omöjligt att sätta gränser för sitt eget beteende.

Men det värsta du kan göra mot dig själv är att ta med jobbet till hängmattan.

Stressen behöver en motvikt och det är vila, avkoppling och återhämtning.

Här är åtta tips som hjälper dig koppla av under semestern.

1. Tillåt dig ha semester. Lägg bort mobilen. Sätt på autosvar på mailen. Låter enkelt men är ack så svårt. Den största slavdrivaren finns ofta inuti oss själva. De krävs disciplin för att våga vara oanträffbar, men det är exakt det du ska vara. Värdesätt din vila och hälsa högre än en arbetsuppgift.

2. Gör en att-göra-lista. Kan du inte mentalt släppa jobbet, så gör en att-göra-lista på det som ska hanteras när du kommer tillbaka. Lägg sedan undan listan och tänk inte en sekund på den förrän du börjar jobba igen. Om det är något du anser dig behöva göra under semestern, ifrågasätt det. Kan jag göra det innan? Kan det vänta? Kan någon annan göra det istället? Du kommer att upptäcka att det mesta kan vänta eller att det löst sig själv när du varit borta.

3. Våga ha tråkigt. De flesta blir rastlösa första dagarna på ledigheten. Det är bara abstinensbesvär av stressen och helt naturligt när tempot sänks. Acceptera fasen, utan att fylla på med nya aktiviteter, den är övergående. På andra sidan väntar en härlig semesterkänsla. Kom ihåg att de mest rastlösa behöver vilan bäst – och det gäller även barn.

4. Tänk egna tankar. I den stressiga vardagen är det lätt att tappa bort sig själv. Avsätt tid för reflektion runt jobbet, tillvaron, livet. Ta en promenad, utan Spotify i öronen. Ha ingen särskild agenda utan lyssna bara inåt och låta tankarna och känslor komma. Det ger ovärderlig hjärnvila, nya insikter och personlig livsvisdom.

5. Släpp kontrollen. Stress kommer av att vi har för stora yttre eller inre krav. Att försöka kontrollera allt är mycket tröttsamt. Så släpp kontrollen över dig själv och andra. Se med nyfikenhet över vad som händer när du inte har ett finger med i spelet. Vad som än händer, ta det lite mer med en klackspark.

6. Gå och fiska! Kropp, själ och sinne bryr sig inte om deadlines eller produktionskrav. De har bara behov som ska tillfredsställas. Stressen behöver balanseras med vila. Att inte göra någonting är den bästa gåvan du kan ge dig själv. Så skriv en mental lapp i hjärnan: ”Gone fishing.”

7. Gör både bokslut och framtidsplan. Reflektera i hängmattan över hur ditt liv såg ut under våren. Var du så närvarande som du skulle vilja? Hur var balansen mellan jobb och fritid? Hur många lediga kvällar, utan jobb hade du? Hur var stressnivån? Trivs du i livet? Hur ser en perfekt höst ut? Vad behöver du ta bort för att inte ha det så stressigt? Något du vill lägga till? Vem kan du ta hjälp av för att det ska bli så? Tänk efter före, så ökar förutsättningarna för att stressa mindre.

8. Lär dig meditera. De som lär sig meditera 5-10 min dagligen slipper stressens negativa konsekvenser. Det spar mänskligt lidande och skapar hälsosamma företag. Människor som mediterar får bättre kontakt med sig själva, tar bättre beslut och blir mer kreativa och produktiva. Det visar forskningen gång på gång. I en allt mer gränslös värld behöver alla förstå vikten av balans mellan prestation och vila, samt ges tillfälle till daglig återhämtning på jobbet. Då vänder vi den negativa stressens trend och skapar hållbara människor. Genom något så enkelt som att inte göra någonting.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.