Foto: Anneli Strand
Debattinlägg

”Avbokad – för mina åsikters skull”

Uppdaterad
Publicerad
MUSIK ·

”Under mina 39 år inom branschen så har jag aldrig varit med om nåt liknade. Jag blir nu behandlad som att jag stöttar en terroristorganisation istället för ett folkvalt parti som sitter i riksdagen”, skriver Peter Jezewski.

Om debattören

Peter Jezewski
Musiker

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Obs! Sedan den här artikeln publicerades 1/september 2016, har hotell Gustav Fröding ändrat sig. Se faktarutan nedan.

Hej, mitt namn är Peter Jezewski. Jag arbetar som musiker. Jag har ända sedan 70-talet uppträtt på landets alla scener – ni känner mig nog bäst som en av medlemmarna i gruppen The Boppers.

För en vecka sedan uppträdde jag på Sverigedemokraternas festival i Sölvesborg, bland annat av den anledningen att jag sympatiserar med det partiet.

Inget konstigt med det.

Men läs nu och häpna: för några dagar sedan blev jag uppringd av anställd på hotell Gustaf Fröding i Karlstad. De hade bokat in mig som artist och nu gav de mig ett alternativ: Be om ursäkt offentligt, eller så ställer vi in.

Självklart vägrade jag. Och då bokade de av mig! Jag förlorade en halv miljon kronor på det. Men det som tagit mig hårdast är att de ger sig på mina demokratiska rättigheter.

Detta är precis vad min far slogs för, mot kommunister och nazister i andra världskriget. YTTRANDEFRIHET och DEMOKRATI.

Jag undrar om det blir samma sak om någon erkänner sig kristen? Vad har inte religion ställt till med?

Nog hade jag räknat med att få skit, men inte att bli avbokad för en åsikt.

Det hela känns lite skrämmande. Jag har artistkollegor som sympatiserar med mig och det känns som att jag bör varna dem angående sina åsikter, ja, om de inte vill bli av med spelningar.

Jag har 40-års jubileum som artist nästa år. Under mina 39 år inom branschen så har jag aldrig varit med om nåt liknade.

Jag har spelat med artister med olika politiska åsikter, vissa har avvikit från mina åsikter. Vi har ändå kunnat spela ihop, med musiken som gemensamt språk. Jag har dessutom spelat för andra partier.

Jag vet inte om jag har spelat för barnamördare, pedofiler eller mordbrännare (jag har nämligen spelat på en del fängelser och det räknas som godhjärtat, så då var det ingen som klagade).

Jag blir nu behandlad som att jag stöttar en terroristorganisation istället för ett folkvalt parti som sitter i svenska riksdagen. Märkligt.

Vi tar det en gång till: jag fick alltså ett ultimatum att ställa in spelningen eller att offentligt be om ursäkt för min åsikt. Nästa steg kan bli att avsvära sig sin tro.

I denna sorgliga situation så måste jag ändå säga att det finns hopp. Jag har fått ta emot enormt mycket stöd från folk runt i landet.

Men nu undrar jag: hur står det egentligen till med demokratin i det här landet?  Är det som vi brukade sjunga i The Boppers:

Goodnight Sweetheart, Goodnight – eller måste jag i fortsättningen sjunga: Goodnight Sweden, Goodnight?

För övrigt så anser jag att ALLA har rätt till Rock´n Roll

Rock on!

Sedan den här artikeln publicerades har följande hänt:

  • Hotell Gustaf Fröding, som ställde in tidigare Bopperssångaren Peter Jezewskis julspelningar efter att han sagt att han sympatiserar med Sverigedemokraterna, har nu ändrat sig.
     
  • På uppmaning av Best Western-kedjans ledning välkomnar hotellet åter sångaren:

”Tidigare idag gick vi ut med vårt beslut att ställa in årets julshow med Peter Jezewski. Detta beslut river vi nu upp och beklagar den uppkomna situationen.”, skriver Patrik Mörkfors, vd och ägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.