Foto: Andres Kudacki / TT
Debattinlägg

”Även singelmammor är kåta”

Publicerad
SINGELLIV ·

”För det första så måste skammen och tabun bort. Sedan måste man kunna improvisera och inte bli skuldbelagd för att man vill, trots att det finns ett barn i bilden”, skriver Linda Bergstrand.

Om debattören

Linda Bergstrand
Ensamstående mamma

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Låt oss prata om något man inte får uttala högt. Eller i alla fall inte alls belyser. Ett sådant där ämne som är lite tabubelagt och som inte verkar helt okej bland övrig befolkning.

Sex är ju laddat i sig, men att dessutom åberopa sin rätt att ha det som ensamstående mamma, är att gå över gränsen. Eller? 

Det här kanske kommer som en chock, men även singelmammor är kåta! Och det är verkligen en konst att få till det med tid, plats och ork. Allra helst om man som jag inte har hjälp av den andra föräldern och man är både mamma och pappa dygnet runt, alla dagar i veckan, hela året. 

Låt oss ta för givet att man redan har en (villig) kandidat som bara väntar på ett samtal eller sms. Det är ändå mycket som ska till och stämma för att verkligen komma till en träff.

Gör man det kan allt (eller inget) hända, man är ju trots allt fortfarande mamma och barnet kan lika gärna vakna som sova sött natten igenom.

Dessutom ska killen i fråga känna sig bekväm i situationen och man bjuder knappast hem vem som helst till ett hem med sin tryggt sovande skatt högst närvarande. 

Har man lite mindre tur kanske man inte har en lämplig kandidat och ännu svårare att finna tillfälle att hitta en. Att ragga på krogen kanske inte känns särskilt lockande och även om det gör det så ska det ju till en utekväll.

Då ska det även ordnas med barnvakt och denne ska kunna när dina upptagna väninnor har en lucka mellan jobb och familjeliv (inga hard feelings – älskar dem alla!) och ni förstår ju själva att ekvationen är allt annat än enkel.

Väljer man då dessutom som jag att bo tjugo mil från släkten ja då är det nästan omöjligt att lyckas. 

Men, faktum kvarstår: lusten finns ju där ändå. Så hur f-n ska man kunna ha ett sexliv som singel och ensamstående mamma? Jo, det ska jag berätta.

För det första så måste skammen och tabun bort. Sedan måste man kunna improvisera och inte bli skuldbelagd för att man vill, trots att det finns ett barn i bilden.

Det måste vara okej att vilja ha sex och det måste vara okej att ha det trots att man inte lever ett Svensson-liv. Jag menar inte att detta umgänge ska ske med barnets vetskap, men vågar hävda att det bör ske bakom dess rygg (eller var helst det passar och när andan faller på). 

Ni tror väl inte att en man skulle avstå från sexuella relationer på grund av det faktum att han var en heltidspappa?, eller han skulle åtminstone inte förväntas göra det. 

En sexuellt frustrerad mamma är inte en lika bra mamma som en som fått sin beskärda del av den njutning hon behöver så börja för sjutton att ta lite risker (note to self).

Livet är alldeles för kort för att snyggingar som vi ska behöva genomgå både en andra, tredje och kanske (gud förbjude!) fjärde oskuld innan vi tar vårt förnuft till fånga och ser till att få det sex vi behöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Tema: Kärlek

Mer i ämnet