Foto: Jessica Gow/TT
Debattinlägg

”Avsäg dig arvsrätten till tronen, Victoria!”

Opinon ·

”Victoria Bernadotte fyller 40 år. Hon hinner antagligen bli betydligt äldre innan dagen kommer då hon förutsätts ärva tronen. Hon borde ta makten i egna händer redan nu och välja sin egen levnadsbana”, skriver Yasmine Larsson och Magnus Simonsson, republikanska föreningen.

Om debattörerna

Yasmine Larsson
Ordförande, Republikanska föreningen
Magnus Simonsson
Generalsekreterare, Republikanska föreningen

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Frågan om statsskicket handlar i grund och botten om att ta folkstyret på allvar. Kravet på republik avfärdas ibland som oviktigt och det nuvarande statsskicket tolereras med argument som att monarkin inte gör någon större skada. Det är ett farligt förhållningssätt, för demokratins principer kan inte negligeras av bekvämlighetsskäl eller med argumentet att det inte spelar någon roll. Offentliga uppdrag ska vara öppna för alla medborgare och rätten att representera Sverige ska inte kunna ärvas. För oss är målet att Sverige ska bli världens modernaste demokrati och där har monarkin ingen framtid.

Personer som stödjer monarkin ser i regel statsskicket som en fin tradition, men den verkligt fina svenska traditionen är politisk utveckling och förändring. Rösträtten utökades successivt under det förra århundradet, exempelvis fick utlandsboende svenska medborgare rösta först 1968 och rösträttsåldern sänktes 1975 till 18 år. Reformer som enkammarriksdag, ny regeringsform och förlängd mandatperiod genomfördes under slutet av 1900-talet. För att hålla demokratin vital krävs förnyelse. Införandet av republik kommer att leda till en fördjupad diskussion om vår demokrati.

Läs också: ”Vi hoppas att Victoria väljer att axla kronan”

Läs också: KU-ordföranden: ”Varför laga det som inte är trasigt?”

Det finns också de som hävdar att monarkin är bra eftersom kungahuset står över 'det politiska käbblet'. Påståendet är dock både fel och irrelevant. Kungen gör ibland politiska utspel och håller politiska tal. Dessutom är samhällsdebatt utan konflikter trist och osund. Det är endast i diktaturer som det anses bra om alla håller med varandra. Kritik och åsiktsskillnader behövs i en levande demokrati. Kungafamiljen ska inte behöva låtsas som att de inte har politiska uppfattningar. I republiken blir de jämlika medborgare och kan då uttrycka sig fritt.

Victoria Bernadotte fyller 40 år den 14 juli. Hon hinner antagligen bli betydligt äldre innan dagen kommer då hon förutsätts ärva tronen. Det blir ett långt liv av väntan. Hon borde ta makten i egna händer redan nu och välja sin egen levnadsbana. Det kan hon göra genom att avsäga sig och sin familjs monopol på statschefsämbetet. Förhoppningsvis inser hon innerst inne att offentliga ämbeten inte ska gå i arv och att republik är statsskicket för Sverige i framtiden.

Kort sagt: Victoria, avsäg dig arvsrätten och visa ditt stöd för demokratin!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.