Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Debattinlägg

”Avskaffa tvångskvotering av föräldraförsäkringen”

Publicerad
FÖRÄLDRALEDIGHET ·

”Vem trodde väl att Folkpartiet, som hyllar frihet och människors förmåga att fatta egna beslut, skulle liera sig med vänsterregeringen och Vänsterpartiet och rösta igenom en ökad tvångskvotering av föräldraförsäkringen?”, skriver Roland Utbult (KD).

Om debattören

Roland Utbult
Riksdagsledamot (KD)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

En ny opinionsmätning från Novus visar att 76 procent av svenskarna anser att föräldrarna själva ska bestämma över sin föräldraledighet. Bland de rödgröna väljarna är 60 procent kvoteringsmotståndare.

Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu ändå beslutat om att föreslå en tredje pappamånad är beklagligt – men inte överraskande. Socialdemokraterna har en lång tradition av att se medborgarna som uppfostringsobjekt, vars liv politiker ska lägga tillrätta.

Däremot är det uppseendeväckande att Folkpartiet tänker gå på regeringens linje och släppa den liberala styråran.

Vem trodde väl att Folkpartiet med en liberal historia av rang, som hyllar frihet och människors förmåga att fatta egna beslut, skulle liera sig med vänsterregeringen och Vänsterpartiet och rösta igenom en ökad tvångskvotering av föräldraförsäkringen?

Men det är vad som håller på att ske. De gamla liberala storheterna Karl Staaf och Bertil Ohlin hade inte trott sina öron.

Som kristdemokrat tycker jag att det är viktigt att barnen får en nära kontakt med båda sina föräldrar, något som är fullt möjligt redan idag.

Föräldraförsäkringen är nämligen individualiserad, föräldrarna har rätt till hälften av dagarna i föräldraförsäkringen vardera.

Vi vill öka förutsättningarna för föräldrarna att tillbringa mer tid med sina barn. Eftersom familjerna själva är de bästa experterna och beslutsfattarna över vad som fungerar bäst i sin familjesituation vill vi öppna upp för flera val inom föräldraförsäkringen, inte färre.

Vi vill därför avskaffa tvångskvoteringen av föräldraförsäkringen och motverka all typ av vidare kvotering.

En oflexibel föräldraförsäkring kan i värsta fall leda till att föräldradagar inte kan utnyttjas och att barnen därmed får mindre tid med sina föräldrar.

Men det finns mer att göra för att anpassa föräldraförsäkringen efter familjens olika förutsättningar. I dagens föräldraförsäkring inskränks flexibiliteten när barnet passerat ett år – den tid då pappan oftast tar ut sina dagar.

Därför vill vi göra föräldraförsäkringen mer flexibel genom att förlänga rätten till tjänstledighet och skydda inkomsten för föräldralediga tills barnet är tre år.

Detta skulle särskilt gynna pappornas uttag, då de ofta är hemma när barnet har blivit lite äldre.

Regeringens beslut om ytterligare kvotering i föräldraförsäkringen genom att införa en tredje reserverad månad kommer nu som en proposition i juni. Det betyder beslut till hösten och genomförande från 1 januari 2016.

Det är återigen ett sätt för regeringen att lägga sig i familjernas egna beslut. En statlig klåfingrighet där man fråntar föräldrarna makten att bestämma över sin situation.

Det ser ut som ett första steg mot ytterligare kvotering.

Något som alltså görs möjligt efter att Folkpartiet avvikit från övriga Allianspartiers linje och lierat sig med Vänsterpartiet och den rödgröna regeringen. Det skorrar falskt!

Det råder ingen tvekan om att Kristdemokraterna är den enda garanten för familjernas frihet och det ska vi fortsätta att vara!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.