• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Debattinlägg

”Babypottning är framtiden”

Publicerad
POTTNING ·

”Babypottning är ingen nyhet. Det var vardag i de svenska hemmen innan blöjindustrin tog fart. Testa att hålla ditt barn över toaletten redan idag. Var med och minska blöjkonsumtionen till nivåer som får blöjindustrin att behöva sadla om”, skriver Ulrika Casselbrant.

Om debattören

Ulrika Casselbrant
Mamma till blöjfri bebis, författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag har en dröm, den är ganska enkel. Nästa gång du byter blöja på din bebis. Håll barnet över toaletten innan du tar på en ny blöja igen. Ganska lätt kan vi minska blöjsoporna med några hundra miljoner.

420 miljoner blöjor slängs i soporna varje år enbart i Sverige. De motsvarar 14.000 fullastade sopbilar.

En växande skara föräldrar väljer att se bortom tanken att blöjor vore enda alternativet för bebisar att uträtta sina behov i. De som testar märker snabbt att det finns ett annat sätt, och att detta inte innebär merjobb eller konstant uppmärksamhet.

Snarare får de uppleva tillfredsställelsen av att ytterligare förstå sitt barns rutiner, gny och gnäll . Och bonusen att inte behöva byta blöjor på barnet i upp till fem år.

Ett samhälle i hållbar riktning kommer att förutsätta att familjer med små barn praktiserar babypottning. Att klamra sig fast vid eventuella fördomar kommer inte vara ett gångbart alternativ.

Barnet föds med rutiner för när det kissar och bajsar och med en förmåga att signalera sin nödighet. Vilken förälder har inte blivit nerkissad på skötbordet vid blöjbyte?

Babypottning också kallat EC – elimination communication innebär att du som förälder läser av ditt barns rutiner och signaler för nödighet och erbjuder barnet toaletten eller pottan när barnet gör ifrån sig. Barnet har blöjan på som backup mellan pottningarna och du väljer vilken nivå ni lägger det på.

Mitt yngsta barn har använt pottan sedan han var två månader. Han använde ett specifik gnälljud och sökte ögonkontakt när han var nödig.

Innan jag själv testade tyckte jag det lät sjukt, jag trodde aldrig att det skulle fungera. Men efter första prickade kissen i pottan var jag fast.

Jag har mött en oförstående omgivning med kommentarer som att jag skadade mitt barn. Jag läste på och hittade forskning från Sahlgrenska som visade att babypottning fungerar och bygger på kommunikation mellan barnet och föräldern.

Det orsakar inte stress och främjar barnets hälsa. Tvång och press hör äldre tiders potträning till. Babypottning är på barnets villkor och fungerar som ett komplement till att barnet gör ifrån sig i blöjan.

Både i samhället och inom barnhälsovården har det skett en markant attitydförändring gentemot babypottning de senaste åren.

Nu upplever jag att allt fler känner till möjligheten och de hälsofrämjande aspekterna för barnet.

Jag föreläser en del om babypottning för BVC-sköterskor.  De startar ofta med skeptiska miner för att avslutas i någon sorts ”babypottningsfrälsning”, med kommentarer som ”Vi BVC-sköterskor ska ju veta allt om barns blåsa och tarm, varför har vi inte fått höra talas om detta tidigare?!”

Det är lätt att bli imponerad över en tvåmånaders bebis som gör sina behov i toaletten eller en tiomånaders som följer med till matbutiken utan blöja.

Men babypottning är egentligen ingen nyhet. Det är naturens sätt att lösa små barns hygien och praktiseras i stora delar av världen. Det var även vardag i de svenska hemmen innan blöjindustrin tog fart.

Våra bebisar häpnas förmodligen över är att vi tålmodigt väntar in och parerar nerkissning på skötbordet, släpar hem blöjor som vi frivilligt lägger en stor del av föräldrapenningen på och att vi står ut med att sanera bebis som bajsat sig ända upp i nacken.

De undrar nog hur vi tänker när vi ser laktulos som enda alternativet mot förstoppning och varför vi inte underlättar problem med gaser och tarmtömning genom att hålla dem i en position som hjälper dem att tömma tarmen.

De undrar varför vi väntar så länge med att introducera pottan att de måste be om en blöja genom hela förskoleåldern för att de får ångest av att sluta bajsa i blöja.

De undrar varför 420 miljoner blöjor ses som ett alternativ.

Testa att hålla ditt barn över toaletten redan idag. Var med och minska blöjkonsumtionen till nivåer som får blöjindustrin att behöva sadla om.

Babypottning är framtiden i grön riktning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Barn och familj

Mer i ämnet