Debattinlägg

Barn behöver inte julklappar, de behöver kärlek!

JULKLAPPAR ·

Alf B Svensson om att föräldrar skämmer bort barn med leksaker under julen för att döva sitt dåliga samvete.

Nu under julen försöker stressade föräldrar döva sitt dåliga samvete genom att köpa massvis med leksaker till sina barn. Trots att de innerst inne vet att det inte är det som barnen behöver. Många föräldrar är tyvärr så upptagna av att tillfredsställa barnens alla önskningar att de glömmer bort att tillfredsställa barnens grundläggande behov av tid och kärlek, skriver psykologen Alf B Svensson.  

Nu är det jul igen och julhandeln väntas slå nya försäljningsrekord. Stressade föräldrar kommer att överösa sina barn med mängder av julklappar. Trots att barn i dag, enligt en undersökning från Högskolan i Halmstad, har mer än 500 leksaker. Många barnrum liknar därför mest en leksaksaffär. Fast inte med samma ordning.

En orsak är att vi föräldrar har dåligt samvete för att vi jobbat för mycket. Eller så tror vi att våra barn blir lyckligare ju mer grejer de får. Trots att vi innerst inne vet att det inte är så. Allt fler börjar nu upptäcka att det bästa i livet är gratis. Vi kan vi inte köpa lycka för pengar. Våra barn vet vad de vill ha. Men de vet inte vad de behöver. Många av oss föräldrar är tyvärr så upptagna av att tillfredsställa barnens alla önskningar, att ge dem allt de vill ha,  att vi glömmer bort att tillfredsställa deras grundläggande behov.

När jag vid mina föräldraföreläsningar frågar föräldrarna hur lång tid de pratar med vart och ett av sina barn en vardag, om de inte räknar med alla tillsägelser och allt tjat, svarar de flesta 5-6 minuter. Det vi tycker är viktigt har vi tid med. Ingen har på sin dödsbädd ångrat att de jobbat för lite. Framför allt så ångrar många män att de inte tog sig mer tid med sina barn och sin familj. Men då är det för sent.

Det allra viktigaste vi kan ge våra barn är vår kärlek. I många av de föräldrastödsprogram som vi erbjuder föräldrar pratar man sällan om att vi ska visa våra barn hur mycket vi älskar dem. Man pratar bara om att vi ska berömma och uppmuntra dem.

Stökiga, jobbiga och viljestarka barn behöver mer kärlek än andra barn. Ofta får de mest tillsägelser och skäll. Vi måsta tjata och säga till våra barn. Vi har rätt att bli både trötta och arga. Men ju mer vi tjatar, ju mer irriterade vi är, desto mer kärlek måste vi försöka ge dem vid alla andra tillfällen.

Vi föräldrar ska vara demokratiska och lyssna på våra barn. Men vi måste också sätta tydliga gränser.  Aldrig tidigare har så många föräldrar haft så svårt att sätta gränser som i dag. Det är bra med en FN-konvention om barns rättigheter. Men i många familjer har det gått för långt. Barnen har tagit makten. Föräldrarna har abdikerat från sin föräldraroll och är kompisar med sina barn.

Det är skadligt för barnens utveckling och vuxenliv att ha makten i familjen. Det finns en övertro på att det alltid går att prata barn tillrätta. Det går inte alltid att prata barn i säng genom långa föreläsningar om barns sömnbehov. Vi måste ibland också ta till olika konsekvenser när de inte lyssnar på vad vi säger. Även om det är jobbigt och barnen tycker vi är världens dummaste föräldrar.

Våra barn är kanske bättre än oss på datorer och mobiler. Men vi har något de saknar – livserfarenhet och en levnadsvisdom.  Om mina barn eller barnbarn skulle fråga mig hur man får ett meningsfullt liv, skulle jag svara: vårda dina relationer, lär dig att vara tacksam, bry dig om andra, försök hitta din livsuppgift och förlåt både andra och dig själv. Vad skulle du svara om dina barn frågade dig? Ofta är det först när vi drabbas av en livshotande sjukdom som vi på allvar funderar över vad som är viktigast i livet.

Kanske det bästa vi kan ge våra barn, men också det svåraste, är en mamma och en pappa som älskar varandra. Ett lyckligt äktenskap är inte en skänk från ovan. Det något vi själva skapar. Ofta genom ett hårt arbete. Så har det varit också för mig och min fru.

Ett litet kärlekstips till sist så här inför julen. Fråga din partner hur du ska visa honom eller henne din kärlek. Jag känner mig mest älskad när hon rör vid mig. Därför har jag kramat henne jättemycket. Trots att jag är psykolog var det först efter 15 år som jag upptäckte att hon känner sig mer älskad, när jag sitter kvar vid middagsbordet och bara lyssnar på hur hon haft det på jobbet.

Vill du att dina barn inte bara ska få en god jul, utan också ett gott liv så är din tid, din kärlek, dina gränser, din livserfarenhet och en mamma och pappa som älskar varandra det bästa du kan ge dem. Det har de glädje av både nu och sedan hela livet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.