Debattinlägg

Barnen får betala priset på midsommar

MIDSOMMAR ·

Katerina Janouch inför midsommar:

MIDSOMMAR Precis som på julen lider hundratusentals barn av de vuxnas supande och midsommarafton är i många fall början på en sommar som är långtifrån bekymmerslös och romantisk. Nej, kära vän, jag tycker inte du måste bli helnykterist. Det enda jag manar till är en smula eftertanke, och kanske lite mer balans, skriver Katerina Janouch.

Familjegräl, gråtande barn, ett olämpligt hångel med grannfrun och ansiktet nere i en spya samtidigt som du ber till toalettguden. Risken finns att din midsommar kommer att få en helt annan utveckling än den där härliga visionen av solvarmt gräs, ljuvligt blå himmel, dans runt stången, skrattande barn och sill och färskpotatis. Anledningen stavas såklart sprit. För nu jävlar ska det supas igen. 1,1 miljoner svenskar ser till att besöka Systembolaget idag, för att inte tala om allt hembränt och utlandsinköpt som vaskas fram ur gömmorna. Att vara måttlig eller kanske rentav nykter, det är för många en omöjlig ekvation en dag som denna. Nej, nu ska väderdepressionen dränkas i punsch och tankarna på den uteblivna skatteåterbäringen dövas med vodka. Ska man dansa måste man ha några järn innanför västen och dricker man inte är man en förbannad torrboll och glädjedödare. Ingen midsommar utan en rejäl fylla och nog måste man kunna få unna sig något riktigt skönt och gött så här när semesterfirandet äntligen står för dörren?

Dagarna då sommarsolståndet firas ökar vinförsäljningen med 50 procent, ölförsäljningen fördubblas och runt 175.000 liter kryddat brännvin säljs på fyra dagar (en mängd som annars tar 14 veckor att sälja). Totalt köpte svenskarna 1 300 000 liter ren alkohol under midsommarveckan 2011, en ökning med 77 % jämfört med en normalvecka. Ingenting tyder på att 2012 års midsommarfestande skulle innebära något slags trendbrott i denna statistik – tvärtom kanske nya försäljningsrekord kommer att slås.

Att svensken tar till rusdryck är en urgammal sedvänja, för det var lika mörkt, kallt och inskränkt i detta gudsförgätna land redan då. Det stökiga folkliga firandet kunde resultera i dans på kyrkogårdar, stöld av heliga föremål samt högljutt framförande av skamliga visor. Inte undra på att ärkebiskop Johannes i Lund förbjöd midsommarvakor 1425.

Jag funderar på fylleriet och det faktum att vi så villigt förgiftar oss in i största möjliga förnedring denna vackra afton. Att vi är så hopplöst omoderna trots det mångkulturella samhällets intåg. Om vi lät oss inspireras av kulturer där alkohol faktiskt inte ens är tillåten? Fast det kanske skulle innebära ruin för alkoholindustrin, som sommartid tjänar stora pengar på folks längtan efter att gå in i dimman. Är det för att fyllan är enda sättet för svenne att verkligen bli fri, även om friheten bara är en illusion? Är det för att man för en gångs skull ska få vara precis så lössläppt och rolig och vild som man resten av året inte vågar vara, så trängd som man är av komplex, rädsla och hämningar att livet ser ut som en gråblek Roy Andersson-film?

Jag funderar också på de vuxnas eviga egoism, hänsynslösheten mot alla de barn som inte tycker att farbror Janne är rolig med sitt tafsande och sina blodsprängda ögon, eller mamma som slirar och skrattar för högt med läppstiftet utsuddat runt munnen. Så många barn har ont i magen idag när de tänker på morgondagens firande. För de vet vad som väntar. Det är inte jordgubbarna eller tårtan som står i centrum, inte heller dansen runt stången och plockandet av nio sorters blommor att lägga under huvudkudden. Precis som på julen lider hundratusentals barn av de vuxnas supande och midsommarafton är i många fall början på en sommar som är långtifrån bekymmerslös och romantisk. Ja, jag tänker vara en jobbig jävel och skriva det svart på vitt, det är barnen som får betala priset för de vuxnas gränslösa festande.

Nej, kära vän, jag tycker inte du måste bli helnykterist. Det enda jag manar till är en smula eftertanke, och kanske lite mer balans. Du blir sällan snygg och rolig av sprit, däremot ful och trött, och ju tröttare och fulare du blir desto mer ljuger du för dig själv, desto hastigare tömmer du din bag-in-box. Tänk om årets midsommar skulle bli ett trendbrott med lite mindre fylla och lite mer omtanke om de allra minsta? Jag tänker i alla fall hoppas.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.