En kvinna mediterar och en stressad man sitter vid dator i kontorslandskap.
Ewa Wigenheim tipsar om att lära sig vardagsmeditation innan semestern är över. Foto: Marc Fermenia/TT och Henrik Montgomery/TT
Debattinlägg

”Behåll semesterlugnet i vardagen!”

Tillbaka på jobbet ·

”Precis som efter nyår, gör många misstaget att de nu ska ta tag i allt. Gärna samtidigt och fort ska det gå. Lär av tidigare misstag och tänk efter före”, skriver Ewa Wigenheim.

Om debattören

Ewa Wigenheim
Livscoach och föreläsare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Solbrända och utvilade återgår många idag till jobbet efter ledigheten. Vila, avkoppling och återhämtning har den goda effekten att vi blir mer kreativa.

Samtidigt är vi starkare och friskare eftersom kropp, själ och sinne fått tid att fylla på depåerna under semestern. Det är ett bra tillstånd.

Men, precis som efter nyår, gör många misstaget att de nu ska ta tag i allt. Gärna samtidigt och fort ska det gå: banta bort grillhullet, starta nya jobbprojekt, bygga om hemma och så vips är man tillbaka i stressen.

Lär av tidigare misstag och tänk efter före.

Men hur kan man ta med sig semesterlugnet in i hösten? Här kommer fem råd om hur du kan undvika att åter hamna i stressfällan.   

1. Skynda långsamt. Var snäll mot dig själv och börja inte med att fylla på med nya måsten och borden.

Stress uppkommer bland annat av att vi ställer för höga krav på oss själva. Bättre med ett efter-semestern-löfte som blir av, än tio som rinner ut i sanden.

2. Reflektera. Utnyttja de första jobbdagarna till att reflektera över våren. Hur var stressnivån då? Hann du med det du ville? Hade du kul? Fanns tid för vila och till det som är viktigt?

Tänk igenom hur du vill ha ditt liv och arbetsliv och gör en plan. Är arbetsbördan realistisk? Hur många fritidsaktiviteter klarar familjen av? Finns gemensam familjetid med i planen? Glöm inte att skriva in minst en sovmorgon/vecka.

Medvetna handlingar leder alltid till medvetna resultat. Utan eftertanke kommer hösten bli en kopia av våren.

3. Lär av Pippi. ”Först säger jag till mig själv att gå och lägga mig. Gör jag inte det är jag tvungen att säga till på skarpen”, sa Pippi Långstrump.

Förr markerade stämpelklockan gränsen mellan arbete och fritid. För många yrkesgrupper är den linjen utsuddad eftersom tekniken gör att vi kan jobba var som helst och när som helst, det vill säga jämt. Men av gränslöshet blir människan orolig.

Så sätt dina egna arbetstidsregler och följd dem disciplinerad så lugnar du dig själv. Lyder du inte, får du göra som Pippi och säga till på skarpen.

4. Fortsätt med tuppluren. Att ta en siesta på semestern är en självklarhet, men att sova på jobbet uppskattas sällan. Dock ger fem minuters meditation samma hälsofrämjande effekt.

Daglig återhämtning är nödvändig enligt stressforskare och meditation är bland de bästa verktygen för att motverka negativ stress och få ett lugnt sinne.

Särskilt gynnsamt är att lära sig vardagsmeditation nu, innan hjärnan kickar igång på högvarv igen.

5. Framför allt, fortsätt att njuta i ett avslappnat tempo. Bara för att semestern är slut, är sommaren inte det. Gå hem från jobbet i tid, utnyttja kvällarna till uteliv, helgerna till utflykter och vänta med de stora projekten. Av veckans 168 timmar är faktiskt bara 25 procent arbetstid.

Fånga nuet, för tids nog är höstmörker här. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.