Enzo Costa, ordförande Unga Byggare Stockholm-Gotland. 
Jakob Wagner, ordförande Unga Byggare Skåne. 
Paulina Johansson, ordförande Unga Byggare Gävle-dalarna. 
Johannes Kramfjord, ordförande MellanNorrland.
Simon Strömquist, ordförande Unga Byggare Mälardalen. 
Fredrik Öberg, ordförande Unga Byggare Norrbotten. 
Pontus Franzén, ordförande Unga Byggare Småland-Blekinge. 
Andreas Eljert, ordförande Unga Byggare Väst. 
Håkan Grahn, ordförande Unga Byggare Västerbotten. 
Victor Johansson, ordförande Örebro-Värmland. 
Emmelie Renlund, ordförande Unga Byggare.
På bilden: Enzo Costa, ordförande Unga Byggare Stockholm-Gotland; Jakob Wagner, ordförande Unga Byggare Skåne; Paulina Johansson, ordförande Unga Byggare GävleDalarna; Johannes Kramfjord, ordförande MellanNorrland; Simon Strömquist, ordförande Unga Byggare Mälardalen; Fredrik Öberg, ordförande Unga Byggare Norrbotten; Pontus Franzén, ordförande Unga Byggare Småland-Blekinge; Andreas Eljert, ordförande Unga Byggare Väst; Håkan Grahn, ordförande Unga Byggare Västerbotten; Victor Johansson, ordförande Örebro-Värmland; Marcus Wisäter, ordförande Unga Byggare Öst; Emmelie Renlund, ordförande Unga Byggare.
Debattinlägg

”Behandla inte arbetande människor som boskap”

Uppdrag granskning ·

”När långa kedjor av underentreprenörer tävlar i att bjuda under varandra för att få kontrakten sker det på bekostnad av arbetsmiljö och arbetsrätt. Utan facket och kollektivavtal står vi handfallna. Den fackliga organiseringen måste fortsätta!”, skriver Unga Byggare.

Att bemanningsföretag och underentreprenörer hotar anställda som vill gå med i facket, kunde vi se i SVT:s Uppdrag Granskning igår. Men det är tyvärr inget ovanligt på dagens arbetsplatser. Det sker systematiskt på olika nivåer.

Bara så kan lönerna hållas nere när underentreprenörer konkurrerar om jobben genom allt mer pressade upphandlingar.

I bolagsstyrelser struntar de i repressalier ute på arbetsplatser när vinster redovisas och miljarder utdelas till aktieägarna.

Dagens byggbransch är full av långa kedjor av underentreprenörer som tävlar i att bjuda under varandra för att få kontrakten. Detta leder till pressade löner och villkor och urholkar byggarbetarnas rättigheter. Det är tyvärr en ökande trend på hela arbetsmarknaden.

Ett oöversiktligt hav av svartjobb, underleverantörer, bemanningsföretag och otrygga anställningar. Ett skenande arbetstempo för de anställda och en allt sämre arbetsmiljö med lägre löner.

En pyramid där ett fåtal chefer och direktörer längst upp tjänar allt mer, på bekostnad av den majoritet som jobbar ihop vinsterna ute på arbetsplatserna.  

När Byggnads krävde ordning och reda i årets avtalsrörelse var arbetsgivarorganisationer beredda att lockouta 12 000 arbetare från sina arbetsplatser. Och dessutom lovade Svenskt Näringsliv 15 miljarder i försäkring till företag som hade tagits ut i strejk trots att byggbolagen redan redovisar miljardvinster.

Arbetsgivarorganisationer med gigantiska resurser gör allt i sin makt för att arbetsmarknaden ska se ut på detta vis: långa kedjor av allt för många ansvarslösa underentreprenörer och bemanningsföretag som gör allt för att hålla arbetare borta från facket.  

Men vi på arbetsplatserna, vi som faktiskt bygger miljardbyggen med våra händer, vi kämpar för att få ihop en bransch som håller på att falla samman.

Situationen på Mall of Scandinavia är ett tydligt bevis på var arbetsgivarnas intressen ligger: vinsten. Och att man struntar i arbetsmiljö och arbetsrätt. Denna systematiska terror i form av bestraffning av arbetare måste stoppas.

För många handlar det om en vardag som inte går att ifrågasätta utifrån en utsatt situation i samhället där att behålla jobbet är allt som räknas. För andra är det en jargong där chefer sätter käppar i hjulet och nedvärderar fackligt engagemang.

Oavsett kommer berättelserna sällan upp i dagsljuset. Det är en tidsfråga innan allt fler ryter ifrån. När en anställd uppmärksammade att ett av bemanningsföretagen på Mall of Scandinavia hotade sina anställda från att vara med i facket sparkades bemanningsföretaget ut av underentreprenören som valde att själv anställa.

Detta är ett föredömligt exempel från både underentreprenören och den anställde som vågade uppmärksamma situationen. Och det visar att det går att förändra sin arbetssituation.

Det innebär också att huvudentreprenörsansvaret är viktigt och gör skillnad. Det bör utvecklas och vässas ännu mer. 

Arbetande människor kan inte behandlas som boskap som förväntas gå med på allt. Vi är beroende av kollektivavtal för att kunna ha drägliga arbetsvillkor som möjliggör ett värdigt liv.

Utan facket och kollektivavtal står vi handfallna. Vår organisering måste fortsätta. Den ger oss en värld att vinna och en framtid värd att tro på.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.