Bert Karlsson har ett politiskt förflutet i partiet Ny demokrati. Under parollen ”drag under galoscherna” tog sig partiet in i riksdagen år 1991. Nu har Karlsson ett nytt uppdrag: att hjälpa KD och kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor få upp opinionssiffrorna. Foto: Maja Suslin / Vilhelm Stokstad / TT

Bert Karlsson: ”Med min hjälp ska KD upp till tio procent”

Publicerad

Kristdemokraterna behöver ett smärre mirakel för att inte hamna utanför riksdagen i nästa val. Det miraklet stavas möjligen Bert Karlsson.
– Partiet ska upp till åtta-tio procent, säger han bestämt.

Entreprenören från Skara är med i kvällens Opinion live, där han ska berätta vad han kan tillföra partiet. Tidigare har avslöjats att Bert Karlsson under våren ska åka på förvalsturné med partiledaren Ebba Busch Thor (KD). Tanken är att han ska ställa frågor till henne.

Själv är han övertygad om att hans medverkan kommer att ge partiet en rejäl skjuts. En undersökning genomförd av Norstat och redovisad av Metro i november 2016 visade att Bert Karlsson personligen har stort stöd om han skulle ställa upp i riksdagsvalet.

– Jag fick tio procent själv! Och på min sajt har jag över en miljon besökare. Så partiet ska upp till åtta-tio procent, säger han.

I den senaste opinionsmätningen från SVT/Novus, som redovisades idag, ligger Kristdemokraterna kvar på låga 2,7 procent. Långt under riksdagsspärren på fyra procent, alltså.

Men Bert Karlsson är orubblig i sin uppfattning att stora väljarskaror kan lockas över till Kristdemokraterna.

– Jag kommer att vara en spång mellan partiet och vanligt folk. Jag frågar alla på nätet vad dom tycker om mina utspel, och jag lägger ut nått nytt nästan varje dag. Valet kommer att avgöras på nätet, säger han.

Kritiker har pekat på Bert Karlssons förflutna som partiledare för Ny Demokrati, och om uttalanden som varit invandringsfientliga och rasistiska.

– Det fanns säkert saker där som jag inte skulle säga idag, säger han, men tillägger att Moderaterna och Socialdemokraterna i hans tycke gått mycket längre till höger än Ny Demokrati någonsin gjorde.

Idag finns inga väsentliga åsiktsskillnader mellan honom och Kristdemokraterna:

– Jag och Ebba är överens om nästan allt. Många tror fortfarande att partiet är nåt religiöst. Men hon är inte med i nån sekt eller nåt sånt. Dessutom är hon från Skaraborg, från Hjo, och jag från Skara. Jag gillar henne verkligen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Opinion live våren 2018

Mer i ämnet