Debattinlägg

Bildt smutskastar Turkiets fängslade journalister

TURKIET ·

Kurdo Baksi och Murat Kuseyri kräver att Sverige höjer rösten mot fängslade journalister:

TURKIET En gång i tiden var det lilla landet Sverige en stor röst för rättslösa, diskriminerade och förtryckta människor som nekades yttrande- och pressfrihet runt om i världen. Numera får vi istället höra vår utrikesminister upprepa de turkiska makthavarnas lögner om de fängslade journalisterna i landet. När Carl Bildt hävdar att inga turkiska journalister sitter fängslade på grund av sina journalistiska gärningar ser vi det som en smutskastning och ett svek, skriver Kurdo Baksi och Murat Kuseyri.

I ett brev till den svenske talmannen Per Westerberg och ett antal svenska riksdagsledamöter hävdar Turkiets EU-minister Egemen Bagis att ingen journalist sitter i fängelser med anledning av sin yrkesutövning, rapporterar Journalisten. I samma brev angriper Bagis ansedda journalistorganisationen Committee to protect journalists (CPJ) uppgifter som har dokumenterat att 56 journalister är fängslade i Turkiet på grund av sitt arbete. Helt fräckt avslutar Bagis sitt brev med att samtliga journalister i turkiska fängelser är terrorister men han lyckas han bara fabricera anklagelsepunkter för sju av dem.

Fabricerade anklagelsepunkter? Ja! När vi granskat förundersökningarna mot de namngivna och terroranklagade sju journalisterna i Bagis brev noterar vi så väl anklagelsepunkter som ”brotten” inte finns i förundersökningarna. Enligt den turkiske EU- ministern har journalisterna Erdal Süsem och Hatice Duman mördat och skadat personer men i deras förundersökningar åtalas de inte för dessa brott! Ministern påstår att journalisten Faysal Tunc är medlem i terrororganisation men han är dömd för propaganda.

Plattformen ”Frige journalister”, som består av 90 journalistorganisationer i Turkiet , CPJ, Europeiska Journalistfederationen och Reportrar Utan gränser verkar för frisläppandet av 63 journalister som fängslats för yrkesutövning men Turkiet ägnar sig åt att lura världsopinionen genom att likställa journalistik med terrorism. Därmed straffas fängslade journalister på två sätt: dels berövas de sin frihet, dels smutskastas journalister som farliga vapenfixerade monster. Det är mycket beklagligt att premiärminister Recep Tayyib Erdogan gör allt för att tysta journalister som avsöjar korruption, kränkningarna av de mänskliga rättigheterna, vågar debattera kurdfrågan på ett fredligt sätt. Många journalister avskedas i Turkiet efter order av regeringen och Erdogan då många medieinstitutioner ägs av företag som i sin tur ägs av människor i Erdogans maktcirkel.

Journalistiken i Turkiet är mycket allvarligt hotad: 2 000 journalister åtalas vid olika rättsinstanser för sina artiklar. I samband med upploppen i Gezi Park i Taksim i somras skadades 11 journalister, tiotals arresterades och fler än 80 journalister avskedades.  För att inte förlora sin frihet eller arbete är självcensuren vardagsmat numera på majoriteten av medieföretagen. Varje dag som går begränsar Erdogan ännu mer journalisternas frihet.

Att turkiska makthavare kan leverera osanningar och smutskastar journalister är ingen nyhet. Men när Sveriges utrikesminister Carl Bildt upprepar okritiskt de turkiska makthavarnas versioner i olika intervjuer oroar det oss i allra högsta grad.

I en lördagsintervju på TV4s nyhetsmorgon hävdade Bildt bestämt att ingen journalist sitter i turkiska fängelser på grund sin journalistiska gärning. Det han enligt oss ägnar sig åt är en smutskastningskampanj av seriösa människor som ägnar sitt liv åt journalistik. Det gör ont att Sverige är tyst inför det helvete som journalister tvingas leva med i Turkiet. Även i samband med Erdogans Sverigebesök den 6-7 november i år valde Sveriges regering att blunda för kränkningarna av yttrande-, press- och organisationsfriheten i Turkiet. Som ett av få EU-regeringar berömde den svenska till och med Erdogan.

En gång i tiden var det lilla landet Sverige en stor röst för rättslösa, diskriminerade och förtryckta människor som nekades yttrande- och pressfriheten runt om i världen. Vi vill ha tillbaka det landet! Som ett led i vårt önskemål vill vi att Sverige riktar allvarlig kritik mot Turkiet som just nu innehar världsrekord i antalet fängslade journalister.

Avslutningsvis: Carl Bildt, varför sviker du de journalister som döms till långa fängelsestraff i politiska rättegångar med fabricerade bevis i Turkiet?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.