Foto: Claudio Bresciani / TT
Debattinlägg

”SJ, ni är pinsamt trångsynta om tatueringar”

Publicerad
TATUERINGAR · ”SJ och SAS – ni är lika gammaldags som min pappa var. I dagens samhälle finns det inte något samband mellan vad du presterar och att ha tatueringar”

Om debattören

Bingo Rimér
Fotograf.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag läste nyligen att både SAS och SJ nu säger nej till synliga tatueringar för sina anställda.

Det visar på hur gammaldags dessa företag är. Att försöka motverka att människor ska tatuera sig är bara kränkande. De borde i stället fokusera på bättre service och att hålla tiderna bättre.

Jag själv älskar tatueringar och har många vackra tatueringar som pryder min kropp. Jag har till exempel tatuerat in alla mina ex-flickvänners namn – med Katrin, min nu älskade sambo, är det femte gången gillt.

När jag läser om hur SJ och SAS agerar mot sina anställda blir jag förskräckt.

Kära SJ – ni är inte bara ett företag för pensionärer. Genom att förbjuda synliga tatueringar för era anställda så når ni inte den yngre generationen. Ni är trångsynta!

I dagens samhälle finns det inte något samband mellan vad du presterar eller vem du är, och att ha tatueringar.

Ni är lika gammaldags som min pappa var. Han var av åsikten att långt hår, örhängen och tatueringar var lika med kriminalitet.

Men tatueringar är skithäftigt! Min dotter älskar mina tatueringar mer än något annat.

Egentligen vill jag tatuera både hals och händer, men Katrin stoppar mig. Och trots att jag är stolt över mina tatueringar så har jag ändå valt att dölja dem.

Att jag ändå valt att dölja mina tatueringar beror – förutom på Katrins åsikter – på att jag reser mycket. I vissa länder kan man till exempel bli stoppad i tullen om man har synliga tatueringar, men det är ett övergående problem. Det är jag övertygad om.

I Sverige har vi blivit mer liberala när det gäller tatueringar, speciellt under de senaste åren.

Det beror med all säkerhet på att det finns fler yngre tatuerade människor än icke tatuerade, i varje fall i Stockholm. Tatueringar är lika självklart som att ha ett Instagramkonto.

I Kalifornien är de ännu mer liberala. Jag tillbringar mycket tid i Los Angeles, och där ser man i princip bara tatuerade människor.

I stället för att ha åsikter om tatuerade människor, borde staten lägga ner försvaret, och satsa alla pengar på att utveckla SJ. Gör spår och vagnar så stabila att de kan ha en tatuerare i bistron! Där har vi ett modernt tänkande.

Skärpning SJ!

Era åsikter i dag är så gammalmodiga att de borde arkiveras på Stadsbiblioteket eller på något museum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.