Ungerns regering, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, anklagas för flathet av oppositionen.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: TT
Debattinlägg

”Uteslut era auktoritära partivänner i EU”

Opinion ·

”EU-kommissionen har nu startat ett överträdelseförfarande mot Ungern. Som så många gånger förr riskerar landet nu att fällas i EU-domstolen för brott mot EU-rätten”, skriver Birgitta Ohlsson (L) och Cecilia Wikström (L).

Om debattörerna

Birgitta Ohlsson
Riksdagsledamot (L)
Cecilia Wikström
Europaparlamentariker (L)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Under hashtaggen #expelfidesz har en av de största och mest tongivande människorättsorganisationerna i världen, Human Rights Watch, gått ut och uppmanat Europaparlamentets största grupp, den konservativa EPP, att utesluta det allt mer auktoritära och Putininspirerade ungerska regeringspartiet.

Ungern har sedan Fidesz valvinst 2010 tagit långa steg från de principer som utgör grunden för det öppna samhället.

Ett statligt kontrollerat censurorgan under alibit ”medieråd” har införts, rättsapparaten har politiserats och nyligen gav man sig på den akademiska friheten genom lagstiftning som uppenbart är syftad att stänga det prestigefulla Centraleuropeiska universitetet.

EU-kommissionen har nu startat ett överträdelseförfarande mot Ungern. Som så många gånger förr riskerar landet nu att fällas i EU-domstolen för brott mot EU-rätten.

Det står klart att Orbán utarbetar en instruktionsmanual för den illiberala våg han hoppas ska rensa bort de demokratiska institutioner som 1990-talets demokratiaktivister och frihetskämpar med stor möda lyckades etablera.

Det som förvånat oss under de år som gått sedan 2010 är att de svenska riksdagspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna länge var så tysta. De senaste månaderna har deras Europaparlamentariker äntligen vaknat och kritiserat sin partibroder Orbán och systerpartiet Fidesz.

Men M och KD sitter trots allt fortfarande sida vid sida vid i Europaparlamentets största grupp, den konservativa EPP, trots att Ungern har fjärmats från EU:s frihetsideal.

Det är mycket beklagligt, särskilt eftersom Fidesz använder medlemskapet i EPP som ett alibi, en frihetlig fond att gömma sig bakom.

Så länge partiet är medlem i Europaparlamentets största grupp kan väl ingen anklaga det för att vara extremt, eller för att göra Ungern illa?

Inför valet 2018 är vår liberala ambition att Alliansen ska gå till val med en tydlig utrikespolitisk agenda med demokrati i fokus. I riksdagen har Moderaterna under senare tid arbetat för granskningar av andra EU-länders respekt för sina medborgares mänskliga rättigheter.

Därför rimmar det illa att samtidigt på europeisk nivå fortsatt acceptera partikamrater som Fidesz. Moderaternas kollegor i den konservativa gruppen, som den tidigare EU-kommissionären Vivianne Reding, har redan uttryckt denna ståndpunkt.

Status quo, att isolera Fidesz politiskt i EPP-gruppen, räcker inte. Mot bakgrund av Human Rights Watchs nya rapport är det verkligen på tiden att M och KD nu inte bara hotar om uteslutning utan faktiskt agerar och visar handlingskraft för att få dem utkastade ur EPP.

Vi Liberaler har hela tiden varit tydliga med att det är det enda rätta. Det räcker inte med arga uttalanden. Uteslut era auktoritära ungerska partivänner!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.