Från höger: Bert Karlsson, Anders Björck, före detta politiker (M). Foto: Adam Ihse, Maja Suslin

Bert och Björck om SD: ”På 90-talet såg många med fasa på Ny Demokrati”

Uppdaterad
Publicerad

Med politisk fingerfärdighet gick det att hantera Ny Demokrati, menar dåvarande försvarsminister Anders Björck (M), som tror att samma taktik kan fungera på Sverigedemokraterna.
– Dessa människor ska icke tigas ihjäl. Det var det som skapade Ny Demokrati och det var när man bemötte det partiet som det försvann, säger han.

Anders Björck får medhåll av entreprenören Bert Karlsson, en av grundarna till Ny Demokrati.

– Det var så det gick till då. Vi pratade med varandra. Och så borde det kunna gå till nu också. Det är så barnsligt som de håller på nu, istället för att se till vad som är bäst för landet, säger han.

Ikväll träffas de båda i Opinion live, som ägnar programmet åt situationen efter valet.

Man undgick politiska låsningar

1991 till 1994 satt det mycket omskrivna och högerpopulistiska Ny Demokrati i riksdagen. Under samma tid var Anders Björck försvarsminister i Carl Bildts minoritetsregering. Ny Demokrati misstrodde de mer etablerade partierna i lika hög grad som dessa misstrodde Ny Demokrati. Ändå undgick man politiska låsningar.

– Vi samarbetade på intet sätt med Ny Demokrati. Men vi såg till att lägga förslag som de inte var emot. Det gick utmärkt att regera på det sättet. Alla mina propositioner gick igenom, säger Anders Björck belåtet.

Slughet och parlamentarisk fingerfärdighet

Han betonar sådant som slughet och parlamentarisk fingerfärdighet, något han skulle önska sig mer av i dagens politiska arena.

– Vi visste ungefär vad de tyckte, vi lyssnade, vi kunde läsa deras motioner och annat så vi visste hur landet låg. Vi var noga med gammal god underrättelsetjänst! Därmed visste vi vilka möjligheter vi hade.

Just konsten att lyssna är enligt Anders Björck inte så välutvecklad idag.

– Man har bäddat för dagens kaos under lång tid när man inte har lyssnat på folket. De gamla partierna har misslyckats med att leverera och man har inte tagit folks oro på allvar vad gäller invandring, integration, vården och tryggheten.

Det gäller att vara lyhörd

Att försöka tiga ihjäl Sverigedemokraterna samtidigt som det partiet pekade på problem och vann poäng var inget framgångsrecept, påpekar Anders Björck. Istället gäller det att vara lyhörd – som när man ”hanterade” Ny Demokrati.

Entreprenören Bert Karlsson håller med, även om kontakterna på den tiden inte alltid var lyckosamma för hans parti.

– De kom och vi pratade igenom saker. Det var bra. Men att jag gick med på Björcks stridsvagnar ångrar jag än idag! Jag tror dom står kvar i Tyskland ännu. För när köpet var klart visade det sig att de inte behövdes…

Anders Björck protesterar:

– Det finns inget som jag fått så mycket beröm för som stridsvagnsinköpet. Naturligtvis levererade tyskarna stridsvagnarna. Det är snart de enda tunga vapen vi har kvar.

I Skövde pratar Moderaterna med SD

Men de är överens om vikten av att lyssna på varandra, och tycker man borde göra så nu också. Bert Karlsson framhåller den modell som praktiserats i flera kommuner:

– Titta på Skövde! Där pratar Moderaterna med SD. Och så frågar man: ”Är det möjligt att få igenom det här?” Om svaret blir ja går man vidare. I de flesta fall fungerar det helt perfekt, hävdar han.

Att vägra prata med Sverigedemokraterna anser han är respektlöst mot väljarna, som han tycker tydligt visat att de vill ha en annan politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bert Karlsson

Mer i ämnet