Läkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Arkivbild.
Debattinlägg

”Glöm inte Fikru Maru, Margot Wallström”

Opinion ·

”Vi förväntar oss nu att du Wallström som Sveriges utrikesminister och ledamot i FN:s säkerhetsråd använder diplomati och allt ditt inflytande för att få ett skyndsamt avslut på fallet Fikru Maru”, skriver Malin Björk (V), Bodil Valero (MP), Cecilia Wikström (L), Ulla Andersson (V), Anders W Jonsson (C) och Tomas Tobé (M).

Bästa Margot Wallström!

Du är sedan lång tid tillbaka, bland annat genom frågor och interpellationer i riksdagen, informerad om den svenske hjärtläkaren Fikru Marus situation.

Maru är häktad i etiopiskt fängelse i Addis Abeba sedan mer än fyra år tillbaka. Fikru Maru är född i Etiopien, men bosatt i Sverige sedan 70-talet och har också svensk läkarutbildning. Han är sedan många år tillbaka enbart svensk medborgare.

Efter många års tjänstgöring på svenska sjukhus har Maru med hjälp av statliga Swedfund upprättat Etiopens första hjärtsjukhus i Addis. Där har han återkommande sedan 2008 tjänstgjort och också undervisat etiopisk sjukvårdspersonal.

Den 13 maj 2013 häktades Fikru Maru i Addis efter föregående förvecklingar i tullen i samband med införsel av sjukvårdsmaterial till sjukhuset. Åtalades först för mutbrott, som senare ändrades till ”kännedom om korruption”.

Efter flera års rättegång med oräkneliga uppskjutna förhandlingar avkunnades slutligen dom hösten 2016. Domen har senare överklagats och han har friats av Högsta domstolen i Etiopien!

September 2016 drabbades Fikru Maru av akut lungkollaps och var länge livshotande sjuk. Räddades till slut av ett svenskt läkarteam som flögs in till sjukhuset under stor sekretess.

Under tiden han sjukhusvårdades utbröt ett upplopp i fängelset med bränder och skottlossning varvid 22 medfångar dödades.

Maru anklagades nu för att vara hjärnan och finansiären bakom upploppet. Inför förväntad frigivning stod han alltså inför ett nytt helt absurt åtal avseende terrorbrott som kan leda till mångårigt fängelsestraff eller till och med dödsstraff.

Hanteringen av rättsprocessen mot Maru är ett klart brott mot FN-deklarationen om mänskliga rättigheter vilken även Etiopien antagit. FN-deklarationen föreskriver en rättvis och skyndsam rättslig prövning för den som är frihetsberövad.

Rättegången i det nya målet inleddes under våren 2017 och förhandlingarna har redan skjutits upp flera gånger redan. Senast meddelades att nästa rättegångsdatum blir först januari 2018!

Det är nu uppenbart att rättsväsendet i Etiopien bedriver en skenprocess mot Fikru Maru. Vad vi ser är en politisk process där rättvisa aldrig kommer att skipas. Under våren 2017 har till exempel Amnesty international adopterad Maru som politisk fånge.

I maj 2017 antog också EU-parlamentet en resolution där etiopiska regeringen uppmanas att frige flera politiska fångar där Maru också namnges som politisk fånge!

Vi förväntar oss nu att du som Sveriges utrikesminister och ledamot i FN:s säkerhetsråd använder diplomati och allt ditt inflytande för att få ett skyndsamt avslut på fallet Fikru Maru.

Notera att Maru är 67 år och försvagad av sjukdom och umbäranden han utsatts för i ett land som får rekordstort ekonomiskt bistånd från Sveriges regering.

Ett personligt besök av dig till Fikru Maru i fängelset skulle kunna ge fallet den uppmärksamhet som behövs för att få ett avslut på det politiska spel som Maru blivit indragen i.

Att detta är effektivt vet vi sedan tidigare då journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fick besök av dåvarande utrikesminister Carl Bildt i samma fängelse.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.