Partiledarna Jan Björklund från Liberalerna och Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna presenterar sin gemensamma debattturné inför EU-valet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Debattinlägg

”Björklund är inte ensam om att vara skrämmande naiv”

Publicerad

”Vi som inte vill se ett Europa med växande främlingsfientlighet och nationalism måste nu visa på alternativen. Jan Björklund och andras naivitet kan komma att stå oss alla dyrt”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Anna Sundström
generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center
Lars Jederlund
aktuell med boken Ödesvalet – en orosanmälan om ett brunt Europa

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Liberalernas ledare, Jan Björklund, spexar på en presskonferens tillsammans med Jimmie Åkesson. Därmed visar han upp en skrämmande naivitet kring vad som faktiskt håller på att hända i Europa. En naivitet som han dessvärre inte är ensam om.

Fascismen, högerextremismen och nationalismen på frammarsch i Europa – ett allvarligt hot mot demokrati och öppenhet i vår del av världen.

Det kommande Europaparlamentsvalet kommer att innebära att dessa extrema partier, till höger om den traditionella högern, stärker sitt grepp över EU och de femhundra miljoner människor som bor här.

Trots det vet inte en stor del av svenskarna ens om att det snart äger rum ett Europaparlamentsval – ett ödesval för Europa.

Med bara några veckor kvar till EU-val är det hög tid att ta dessa högerpopulister på orden.

De menar vad de säger och utgör ett hot mot de demokratiska värderingar som är fundamentet för det europeiska samhällsbygget och EU-projektet så som vi känner det.

Partierna i den högerextrema partigruppen i Europaparlamentet spås i mätningarnas öka med 60–70 procent. De högerpopulistiska partierna kan ta omkring 180 av 705 platser i EU-parlamentet.

Det är över 25 procent.

Och även om dessa röster inte får majoritet i parlamentet pekar mycket på att de kommer få ett ökat och mycket större inflytande. Inte bara i EU-parlamentet utan också i EU:s andra institutioner.

Kanske tillräcklig makt för att bromsa EU:s utveckling.

För att splittra, söndra och hota hela EU-projektet.

För de flesta av oss är de högerextrema partierna i Ungern, Frankrike, Österrike och Italien kända. Men nya högerpopulistiska partier kommer in i flera av medlemsländernas parlament.

I Estland fick högerpartiet EKRE 18 procent av rösterna i valet tidigare i vår och finns nu representerade i landets regering. Nu senast i Spanien fick VOX, det första högerpopulistiska partiet som tagit plats i parlamentet sedan Francos tid, 10 procent av rösterna.

Dessa partier förenas främst av invandringsfientlighet, nationalism, EU-kritik, anti-etablissemangsretorik, en konservativ familjesyn och mot kvinnors rättigheter.

De beskriver folkvalda politiker som brottslingar som bör ställas inför rätta.

Partierna förespråkar ”fullständig stängning av EU:s yttre gränser”.  Man vill stänga ”alla moskéer och islamiska skolor, förbjuda Koranen”.  Många är rent EU-fientliga; ”EU är djupt skadligt, det är ett antidemokratiskt monster”.

Så låter det, och de menar vad de säger.

Förutom att dessa extrema partier blir fler och större samarbetar de allt mer över landgränserna. Ideologi, budskap och pengar går allt mer åt samma håll. Ledande företrädare träffas, driver samma frågor och är mycket framgångsrika på sociala medier.

Blir dessa partier stora, och om de lyckas ena sig, kan de mycket väl lyckas med sina föresatser. Att nedmontera EU och återföra Europa till sin historiska normalitet – dominerad av nationalism och gränser.

Högernationalismens vindar viner kallt genom Europa och de extrema mobiliserar i full takt. Därför är det viktigare än någonsin att vi som vill något annat erbjuder en motkraft.

Vi som inte vill se ett Europa med växande främlingsfientlighet och nationalism måste nu visa på alternativen.

Jan Björklund och andras naivitet kan komma att stå oss alla dyrt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

EU-valet 2019

Mer i ämnet