Fotbollsspelaren Björn Ranelid, Helsingborgs Idrottsförening 1971 och Zlatan Ibrahimovic.
Fotbollsspelaren Björn Ranelid, Helsingborgs Idrottsförening 1971 och Zlatan Ibrahimovic. Foto: Björn Ranelid | SVT/Bildbyrån
Debattinlägg

”Var glada över vad Zlatan gör för Sverige”

Zlatan ·

”Zlatan kommer förvisso att lämna över kaptensbindeln till en annan spelare i landslaget, men han behåller den svenska flaggan i sitt hjärta och sin själ livet ut”, skriver Björn Ranelid.

Om debattören

Björn Ranelid
Författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Zlatan Ibrahimović är Sveriges främsta export och import genom tiderna och det sistnämnda står mamma Jurka och pappa Séfik för genom att de invandrat från Kroatien och Bosnien.

Zlatan är därtill Nordens mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Endast hat, avund och en förfalskning av verkligheten kan bestrida detta vetenskapliga faktum.

Zlatan är mer känd i världen än vad Raul Wallenberg, Dag Hammarskjöld och Olof Palme är, ty fotbollen är den största folkrörelsen. Den talar alla språk och dialekter, utan att använda tunga och läppar.

En isländsk målvakt som vandrat på en glaciär är likvärdig med en brasiliansk versfot på en varm sandstrand eller en tysk, fransk, italiensk och spansk världsmästare.

Den tjugoförsta juni 2016 kungjorde Zlatan att han spelar sin sista landskamp under Europamästerskapen, men det budskapet innebär inte sorg i Sverige utan en bemärkelsedag i glädje och lycka över allt vad han åstadkommit för nationen och den internationella fotbollen.

Zlatan kommer förvisso att lämna över kaptensbindeln till en annan spelare i landslaget, men han behåller den svenska flaggan i sitt hjärta och sin själ livet ut.

På bak- och framsidan av myntet som han skänker lever små flickor och pojkar från alla världens länder. Det är präglat av att han visat dem att människans värde inte kommer av hudfärg eller föräldrarnas geografiska ursprung.

Nu färdas Zlatan i en Volvobil på alla världens vägar och han vadar i nordisk snö även i öknar och djungler. När han lyfter sitt jaktgevär står en björn eller älg i kikarsiktet, men han låter den löpa i frihet.

Zlatan har fått Eiffeltornet att glöda av svenskt stål och han har tilldelats hedersmedaljen i namn av huvudstaden Paris. Det har inte en konung av blodsbörd eller annan svensk statsman blivit förärad.

Zlatan har gjort flest mål i landslaget och han har hittills mottagit tio Guldbollar. Senare i år kommer han att få sin elfte utmärkelse i den kategorin, ty ingen kan överträffa hans bedrifter under 2016.

Zlatan har blivit ligamästare under tolv av sina fjorton professionella år som spelare. Jag räknar in även de två guldmedaljerna när han spelade i Juventus. Han har vunnit skytteligan fem säsonger i två länder. 

Ingen sakkunnig kan bestrida att ett av de fyra målen som han sköt i landslaget mot England i den allra första matchen på Friends Arena torde vara ett av de mest spektakulära i fotbollens historia. 

När solen sänker sig över Frankrike i afton kan Zlatan lugnt invänta den följande gryningen. Då stiger han åter över horisonten och skänker ljus och värme över världen.

Ticktackticktack enligt hans egen klocka.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.