Björn Rosengren, f d TCO-ordförande och näringsminister (S) 1998-2002. Foto: Maja Suslin/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)Debattinlägg

”Mikael Odenberg, jag håller med dig!”

Publicerad
OPINION ·

”Låt oss konstatera en sak: En svag S-ledd eller en svag M-ledd regering, med stöd av (SD), det vill ingen ha”, skriver Björn Rosengren (S).

Om debattören

Björn Rosengren
Före detta TCO-ordförande och näringsminister (S) 1998-2002. Ordförande i Norsk-Svenska Handelskammaren.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Mikael Odenberg, jag håller med dig!

Säg att vi får ett liknande valresultat 2018 som i valet 2014, där valresultatet ledde till en förändring i riskdagen, där Alliansen fick färre mandat än rödgröna blocket, där Sverigedemokraterna blev tredje störta parti och där inget av blocken fick egen majoritet, ja, då är det bättre att Socialdemokraterna och Moderaterna försöker bilda regering.

För låt oss konstatera en sak: En svag S-ledd eller en svag M-ledd regering, med stöd av (SD), det vill ingen ha.

Kan Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans stänga den dörren, är det utmärkt.

Det finns många saker att samarbeta kring.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har länge sökt sig till mitten. En av de saker som partierna borde kunna enas kring, och som ju Mikael Odenberg (M) pekar på, är sänkt skatt på arbete.

Jag har alltid sagt att vi behöver sänka skatterna på arbete och företagande. Men det förutsätter att det tas igen på andra sätt – som skatter på ägande och på konsumtion.

Sedan är det klart att det finns risker med det här. En stark mitten-regering riskerar att ge ytterligare bränsle till populismen. Det har vi sett i Tyskland och så kan ske även här.

Jag sa att jag håller med Mikael Odenberg. Men vill ändå vara tydlig på en punkt.

Moderaterna och Socialdemokraterna har lång väg att vandra, och skall detta bli verklighet, är det bättre om man kan få en samverkan mellan hela Alliansen och Socialdemokraterna, än att lägga hela det framtida regeringssamarbetet på M + S = Sant.

Sedan är det som så att om jag själv fick önska, så vore det allra bästa läget för Socialdemokratin – och för landet! – att vi fick en blocköverskridande regering mellan Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.