Magnus Andén, ordförande föreningen JAG.
Debattinlägg

”Alla ska kunna känna sig trygga i Almedalen”

Opinion ·

”Det finns inte någon mellanposition i synen på människovärde. Inskränker vi rättigheter för vissa människor har vi placerat oss på ett sluttande plan”, skriver Magnus Andén, Cecilia Blanck och Lars Ohly.

Om debattörerna

Magnus Andén
Ordförande Föreningen JAG, genom god man Cecilia Blanck
Cecilia Blanck
Verksamhetschef föreningen JAG
Lars Ohly
Funktionsrätt Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Funktionsrätt Sverige och Föreningen JAG är liksom övriga civilsamhället kritiska till att arrangörerna för politikerveckan i Almedalen släppt in en nazistisk organisation i år.

Många känner inte till att förintelsen i Nazityskland också omfattade människor med funktionsnedsättningar.

Våra organisationer företräder en grupp människor som var extra utsatta då, men som också är extra utsatta när synen på människovärdet sviktar i vår tid.

När vi i Föreningen JAG i våras fick veta att vi placerats intill en nazistisk organisation under avslutningen på årets Almedalenvecka, fattade vi beslutet att inte delta de dagarna. Känslan av otrygghet och utsatthet hos föreningens medlemmar var avgörande.

Men våra två organisationer vill tillsammans ändå lämna en påminnelse om vart den nazistiska ideologins idéer om exkludering och utsortering i praktiken lett för personer med funktionsnedsättningar.

Vi kommer på torsdag kväll därför att sätta upp en utställning om T4 – Nazitysklands program för utrotning av personer med funktionsnedsättningar.

Utställningen ska ses som ett inlägg i den debatt som förs om antidemokratiska organisationer i Almedalen och därmed vilken människosyn som accepteras som en del i det offentliga samtalet.

Våra medlemmar vet att det här inte bara är fasanfull historia. Det handlar om människosyn och värderingar än i dag.

För våra medlemmar är centrala frågeställningar om vi är överens om att samhället ska byggas utifrån olika funktionsvariationer och med allas funktionsrätt i fokus?

Ska alla människor ha möjlighet att leva i gemenskap med andra i samhället, eller är vi exempelvis beredda att acceptera att vissa tvingas bo på institutioner?

Det finns inte någon mellanposition i synen på människovärde. Inskränker vi rättigheter för vissa människor har vi placerat oss på ett sluttande plan.

Kampen för mångfald och mänskliga rättigheter gäller många olika grupper, men handlar egentligen om en och samma sak.

Att det dröjde ända till 2014 innan ett minnesmärke kom upp i Berlin över just T4 och offren med funktionsnedsättningar säger något om den blinda fläck som finns än i vår tid.

Vårt syfte med utställningen är därför också att uppmana beslutsfattare till mod och handling. Det är dags att ansvariga politiker på alla nivåer kliver fram och visar att människosyn är ett viktigt perspektiv.

Att de är medvetna om att människors olikheter är en självklarhet, och att alla, oavsett funktionsförmåga, är värdefulla medborgare. Att samhällets insatser för att utjämna konsekvenserna av funktionsnedsättningar därför är lika viktiga som andra rättvisefrågor.

Men också att de tydligt avvisar perspektiv, som ifrågasätter alla människors lika värde, i det politiskt konstruktiva samtalet.

Kommande år hoppas vi att alla demokratiska organisationer ska kunna känna sig både välkomna och trygga under Almedalenveckan.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.