Foto: Johan Nilsson/TT
Debattinlägg

”Bortförklaringar och offerkofta är det sista ungdomarna behöver”

”Jag kommer aldrig att ha förståelse för de som menar att bilbränder eller attacker mot brandmän och poliser är en naturlig reaktion som vuxna måste 'förstå'”, skriver debattören.

Om debattören

Arin Karapet (M)
riksdagsledamot

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag delar Khalid Mohammeds uppfattning; det ser oroväckande illa ut för många barn och ungdomar i våra mest utsatta förorter.

Jag har själv känt och upplevt känslan av hopplöshet, förnedring och sårbarhet. Att det inte spelar någon roll hur mycket jag än kämpar, för jag kommer aldrig att lyckas.

Känslan av att man är dömd på förhand. Jag avskyr den känslan än i dag.

Jag förstår också ungdomar som på grund av för lite stöd och hjälp hamnar långt efter i skolan med sämre betyg eller som redan i tonåren halkar efter i det svenska språket.

Vissa ungdomar känner inte ens någon som är etniskt svensk, trots att de är födda här och på så sätt föds man in ett vi och de.

Jag lider med de föräldrar som varje dag undrar varför deras barn är så utåtagerande och saknar hopp och framtidsutsikter.

Jag kommer däremot aldrig att ha förståelse för de som menar att bilbränder eller attacker mot brandmän och poliser är en naturlig reaktion som vuxna måste ”förstå”.

Här behöver vuxenvärlden och föräldrarna tillsammans sätta ner foten. Det är inte fler projekt eller ursäkter som kommer lyfta oss och våra områden ur segregation. Föräldrar måste i stället agera som föräldrar och samhällets måste göra sin hemläxa.

Skolor som inte levererar, vilket många skolor i våra förorter tyvärr inte gör, måste få särskilda resurser och ytterst stängas.

De flesta av oss har inte svenska språket som modersmål och än mindre får vi rätt språkkunskaper hemifrån. Ska man lyckas i Sverige så vet vi på förhand att nyckeln till framgång är språket, därför behöver vi mer svenska från tidig ålder så att vi får en rättvis chans att lyckas i skolan.

För misslyckas man i skolan blir man ett lätt byte för att rekryteras in i kriminalitet.

Jag är övertygad om att även Khalid Mohammed delar min uppfattning när det kommer till kritan och jag uppskattar Khalids tappra försök att ta tillbaka sin stadsdel Vivalla i Örebro.

Arbetslösheten är hög, insatserna är otillräckliga och samhällsklimatet hårdnar för varje dag. Men det finns hopp – det gör det på riktigt.

Låt oss stötta varandra, låt oss bli förebilder för barnen i de här områdena och låt barn och unga få en chans att förstå vilka enorma konsekvenser brottslighet i tidig ålder kan få.

Låt mig ge ett exempel. Är du 15 år och begår brott är risken överhängande att du också blir skadeståndsskyldig och därmed försatt i skuld. Antingen till bilägaren vars bil du brände upp, brandmannen som du kastade sten på eller polismannen som du hotade.

Även små skadeståndsbelopp kan växa till enorma summor och snabbt leda till en skuldfälla. Vilket riskerar att leda till att man inte får lån, att man utestängs från många typer av jobb och att chansen att få flytta hemifrån uteblir, för vilken hyresvärd vill ha en skuldsatt person som hyresgäst?

Begå inte misstaget att ta för lätt på detta.

Ursäkter, men bortförklaringar och offerkofta är det sista ungdomarna behöver höra eller ta på sig.

Försök i stället att göra rätt för dig, ta eget ansvar och ge Sverige och svenska samhället en chans – så ska du få tillbaka mångdubbelt. Tro mig för kan jag, så kan du också!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.