Vänster, Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen. Höger, Stockholm. Foto: Kristian Pohl, Tomas Oneborg/SvD/TT
Debattinlägg

Bostadsbristen bland unga: ”Vi riskerar ett generationssvek!”

”Staten behöver ytterligare stimulera byggandet av hyresrätter med hyror människor har råd att efterfråga. Satsningen på statligt investeringsstöd är ett steg på vägen – och justera den skattemässiga obalansen mellan olika bostadsformer”, skriver debattören.

Om debattören

Marie Linder
Förbundsordförande Hyresgästföreningen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det smärtar att följa ungdomarna i Manchester dokumentären Stacey Dooley: Ung och hemlös på SVT Play.

De berättar öppet om hur de kämpar med att hitta ett jobb och att ha råd med det vi tar för givet – ett tak över huvudet.

Även i Sverige ser vi att unga vuxna har det svårt att flytta hemifrån med konsekvensen att vuxenlivet skjuts fram.

Det i sig är bevis på en dysfunktionell bostadssituation i Sverige.

Vi vet att ungefär 213 000 unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar trots att de hellre skulle bo på ett annat sätt. Nästan var fjärde, 193 000 unga vuxna, lever dessutom under den gräns som Kronofogden har som lägstanivå att behålla vid skuldsanering.

Arbetslösheten är också högre bland de hemmaboende än de som har eget boende.

Det råder med andra ord ett bakvänt förhållande mellan utsatthet och möjligheter.

De som har störst anledning att flytta om möjligheter dyker upp på en annan ort, hindras av bostadsbristen och den utsatthet som följer i bostadsbristens spår.

Det blir ett moment 22.

Dagens unga vuxna betalar ett högt pris för bostadsbristen. Att som vissa aktörer och nu även Sveriges regering tillsammans med C och L, tala om marknadshyror som ett sätt för fler att kunna få en egen bostad är ett direkt hån mot en hel generation unga.

Ett sådant system skulle på inget sätt gynna de grupper man säger sig vurma för, utan tvärtom ytterligare öka utsattheten för dem med svagast ställning på bostadsmarknaden.

Det skulle leda till ett haveri och definitivt inte hjälpa till att realisera Sveriges grundlag, där det står att rätten till en bostad är en social rättighet.

Vi har också till år 2030 på oss att realisera FN:s hållbarhetsmål om att säkerställa tillgång för alla till fullgoda, säkra och ekonomiskt överkomliga bostäder.

Hyresgästföreningen vill precis som FN se långsiktiga och trygga förutsättningar för att alla i Sverige ska kunna skaffa sig ett permanent boende, oavsett boendeform. Därför vill vi se följande lösningar:

  • Staten behöver ytterligare stimulera byggandet av hyresrätter med hyror människor har råd att efterfråga. Satsningen på statligt investeringsstöd är ett steg på vägen
  • Justera den skattemässiga obalansen mellan olika bostadsformer
  • Använd både statens och kommunernas mark på ett offensivt sätt för att bidra till ett ökat byggande av hyresrätter
  • Kommunerna har ansvar för bostadsförsörjningen. De måste skaffa fram planer för bostadsbyggandet och använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är till för – bygga och förvalta hyresrätter utifrån de behov som finns.

Det har i vårt samhälle blivit okej att ungdomar måste bo kvar hemma, vara inneboende eller hyra i andra hand. Vi måste börja prata mer om hur det påverkar en hel generation som inte kan planera sina liv.

I förlängningen riskerar vi ett generationssvek som kommer få sociala konsekvenser under en lång tid framöver.

Det accepterar inte Sveriges tre miljoner hyresgäster.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.