Philip Botström, förbundsordförande SSU

Ola Palmgren, bostadspolitisk talesperson SSU
Philip Botström, förbundsordförande SSU och Ola Palmgren, bostadspolitisk talesperson SSU. Foto: SSU
Debattinlägg

”Dags att säga ja till ökat bostadsbyggande”

Bostäder ·

”Bostadssamtalen mellan regeringen och oppositionen behöver komma framåt och ge resultat. Sverige behöver en politik som ökar byggandet av bostäder som vanligt folk har råd att bo i”, skriver Philip Botström och Ola Palmgren.

Om debattörerna

Philip Botström (S)
Förbundsordförande SSU
Ola Palmgren
Bostadspolitisk talesperson SSU

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det har gått över tre månader sedan de bostadspolitiska samtalen mellan regeringen och oppositionen inleddes. Än så länge har samtalen gett noll resultat, trots den extrema bostadsbrist som råder.

Svensk bostadsmarknad gynnas av breda överenskommelser som ger långsiktiga spelregler.

De borgerliga partiernas fixering vid att införa marknadshyror är ett hinder för att nå en bred överenskommelse om hur bostadsbyggandet i Sverige ska ta fart.

Marknadshyror skulle dessutom, om det infördes, slå stenhårt mot ungas ekonomi.

Starka branschintressen, framför allt Fastighetsägarna, förespråkar marknadshyror. Det är inte konstigt, deras vinst hade ökat dramatiskt om marknadshyror infördes.

Att vissa partier gör det är däremot anmärkningsvärt. Samtliga borgerliga partier har öppnat upp för marknadshyror, och Centerpartiet och Liberalerna vill se ett sådant system på direkten.

Dagens system för att sätta hyror handlar om att parterna på marknaden, alltså fastighetsägarna och hyresgästerna, möts vid förhandlingsbordet.

Att som de borgerliga hävda att det finns en hyresreglering stämmer alltså inte, det är inte politikerna som bestämmer hyrorna. Inte heller finns något tydligt stöd för att marknadshyror skulle öka byggandet av hyresrätter.

Det vi däremot vet är att en övergång till marknadshyror skulle slå hårt mot vanligt folk och extra hårt mot oss unga. De borgerliga vill släppa loss marknadskrafterna i ett läge då det råder extrem bostadsbrist.

Det skulle kraftigt höja hyrorna och många skulle tvingas flytta och ännu fler skulle få svårt att klara hyran.

Tiotusentals människor skulle i ett slag bli beroende av bostadsbidrag eller försörjningsstöd, något som förespråkare av marknadshyror verkar tycka är helt okej.

När marknadshyror infördes i Norge steg hyrorna med 60 procent på sex år. I Helsingfors i Finland innebar motsvarande politik att hyrorna ökade med 42 procent på fem år.

Det är alltså ingen hemlighet att marknadshyror skulle leda till chockhöjda hyror.

Att införa ett system som gör människor beroende av bidrag för att klara hyran och som riskerar att tvinga folk från sina hem är något som vi socialdemokrater inte kan acceptera.

Inte ens den tidigare kristdemokratiske bostadsministern Stefan Attefall såg marknadshyror som ett bra förslag.

Han varnade för de ”svåra sociala konsekvenser” som skulle uppstå om hyrorna tilläts öka kraftigt. Detta borde också dagens borgerliga politiker inse.

Bostadssamtalen mellan regeringen och oppositionen behöver komma framåt och ge resultat.

Sverige behöver en politik som ökar byggandet av bostäder som vanligt folk har råd att bo i.

Särskilt behövs fler hyresrätter för oss unga och för de som inte har råd att efterfråga dyra bostadsrätter.

Högerns fixering vid att höja hyrorna är ett hinder för att komma framåt i bostadssamtalen.

Det är dags att Moderaterna och deras stödpartier tar sitt förnuft till fånga och säger nej till chockhöjda hyror och mer bidragsberoende och ja till breda överenskommelser som faktiskt ökar bostadsbyggandet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.