• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Debattinlägg

Breivik är inte ensam – främlingshatet finns i parlamenten över hela Europa

Publicerad
UTØYA ·

Kurdo Baksi på årsdagen:

Hur kunde en blond diplomatson utan att darra på handen skjuta ihjäl så många unga människor? Låt mig berätta om den rumsrena högerextremismen och rasismen som dag för dag erövrar parlamenten i Europa. främlingsfientliga partier som får de etablerade partierna att kopiera deras främlingsfientliga politik.

Idag är det exakt ett år sedan den högerextreme 33-årige terroristen Anders Behring Breivik berövade livet av 77, mestadels unga människor på Arbeidernas ungsomsfylkings sommarläger på Utöya. Sedan dess förknippas den vackra paradisliknande ön med det vackra namet tyvärr med intolerans och massmord. Nyligen avslutades rättegången mot Breivik och domen meddelas i slutet av augusti fastän ambitionen var före årsdagen idag.

Breiviks attentat mot unga oskyldiga människor har chockerat såväl norrmän som icke-norrmän. Hur kunde en blond diplomatson bli ett monster som utan att darra på handen skjuta ihjäl så många unga människor som hade framtiden framför sig? En vanligare fråga var: Hur skapas monster som Brevik, Peter Mangs och Lasermannen? Vad är felet i våra välfärdssamhällen i Europa och framför all Norden? Varifrån hämtar Breivik näringen till hatet gentemot oliktänkande? Kan man sätta Breiviks dåd i ett större sammanhang eller är han bara en uppmärksamhetstörstig ensam enstöring som har stora problem såväl med sig själv än med andra människor? Ska man bara avfärda Breivik och hans världsuppfattning och kalla allltihopa för pojkstreck såsom många europeiska makthavare gjort under de gångna två decennierna i liknande sammanhang?

Låt mig börja med att svara på den sista frågan. Att avfärda Breiviks världsuppfattning med en axelryckning är att undvika att ta ansvar. Och glöm inte att Breivik har såväl tysta som högljudda anhängare på den europeiska kontinenten, inte minst i Sverige. Tänk bara på att många Sverigedemokrater var snabba med att hylla Breivik efter att det avslöjats att det inte var muslimska terrorister som genomfört de avskyvärda attentaten i Oslo och på Utöya.

Men det måste ändå finnas en tranportsträcka innan en person hjärntvättas innan denne begår massmord?

Jag återkommer till det men låt mig först berätta om den rumsrena högerextremismen och rasismen som dag för dag erövrar parlamenten i Europa, inte minst i Norden. I fler än hälften av parlmeten i EU-länder sitter representanter för rasistiska, högerextrema, främlingsfientliga, kvinnofientliga och homfoba partier. I det franska parlamentsvalet nyligen erhöll Marine Le Pens parti, Front National 13.6 procent av rösterna. Le Pens framgångar var så stora att till och med megastjärnan Madonna kände ett behov att bekämpa detta intoleranta parti: I en konsert projicerade Madonna en bild som visade Marine Le Pen tillsammans med hakkors. Och Madonna är faktiskt den enda som har lyckats placera Front national i dess riktiga sammanhang. Att Front National stämmer Madonna är ju bara bonus för antirasismen och Madonna eftersom stämningen avslöjar ännu mer att Front National har idéer som hör till nazismen.

I Ungern har ju det nyfasicistsika och högerpopulitsika partiet Jobbik (grundad 2003) förpestat tillvaron för romer. Partiledaren kan utan skam i kroppen på sändningstid i ungersk TV säga följande: ”Jobbik arbetar mot zigensk kriminalitet och drogspridning.” Jobbik är idag ett av Europas starkaste politiska partier på den högerextrema fronten. I parlamentsvalet 2010 fick Jobbik 16,7 procent av rösterna vilket gav partiet 47 mandat av 386 mandat. Var sjätte ungrare röstade alltså på ett öppet nyfasiscitikt parti år 2010 mitt i Europa.

Högerextrema partier i Holland, Belgien och Italien är vardagsmat sedan decennier. Det öppet nazistiska partiet Gyllene Grynings människofientliga retorik och våldsamma slagsmål i det grekiska parlamentet nyligen måste ha fått såväl Sokrates som Platon att vända i gravarna!

Är våra parlament i Norden bättre då? Knappast! Av samtliga nordiska riksparlament är det endast det isländska som inte har ett främlingsfientligt, rasistiskt eller högerpopulistiskt parti under sitt tak! Det äldsta nordiska parti som fått plats i ett skandinaviskt parlament är det norska, nationalistiska och högerpopulitiska Fremskrittspartiet som redan 1973 erhöll fem procent av väljarstödet i stortingsvalet – sex år innan Breivik föddes! Och antalet invandare i Norge 1973 kunde räknas på en hand! Nästan 30 år senare hade detta partiet ökat sin väljarbas till 22. 9 procent i det senaste riksvalet i Norget.

Och nu kommer frågan och svaret som många läsare av denna text väntar på. Har Breiviks attentat mot unga människor, öppna samhället, solidariteten och demokratin minskat stödet för Fremskrittspartiet så här ett år efter attantaen. Svaret är nej! Om det vore val idag i Norge skulle var femte norrman rösta på Fremskrittspartiet, enligt den senasste opinionsmätningen i Norge!

Finland som knappt hart några invandrare har också numera anslutit sig till intolerans-skaran på vår kontinent. Invandrarfientliga, nationalistiska och högerpopulitsika Sannfinländarna blev Finlands tredje största parti i riksdagsvalet 2011 med ett väljarstöd på nitton procent. Var femte finsk väljare lade sin röst på Sannafinländarna. Trots att Sannfinländarna bekämpar det svenska språket och alla svenska institutioner gratulerade Sverigedemokraterna, som det enda svenska riksdagspartiet, Sannfinländarna ändå för det framgångsrika resultatet. Så mycket Sverigevänliga är SD!

Främlingsfientliga och högerextrema Dansk Folkeparti (DF), grundad 1995 och leds av Pia Kjaersgaard har fungerat som stöd för flera danska regeringar. DF är ju det nordiska riksdagsparti som simmat längst i intoleransens vatten och befläckat Skandinaviens rykte med sin trångsynthet och omänskliga invandrar- flykting- och integrationspolitik. I det senaste Folketingsvalet (2011) röstade fller än 436 000 danskar röstade på DF.

Och 2010 valdes för första gången i svensk historia, bortsett från det korta gästspelet med Ian och Bert, ett öppet främlingsfientligt parti med ett nazistiskt bagage i vår Riksdag. Och detta parti som fick 5.7 procent av rösterna heter Sverigedemokraterna. I sitt manifest hyllar Anders Behring Breivik SD flera gånger och det finns många bevis på att han följt SDs litteratur och retorik i de sociala medierna.

Och vad innebär det att det finns öppet främlingsfientliga partier i de europeiska parlamenten? För det första ändrar dessa partier språkbruket i politiken och medierna. T ex  använder Jimmie Åkesson  medvetet ordet massinvandring i varje tal så att andra politiker ska repetera det! Statminster Fradrik Reinfeldt användar ord som ”etniska svenskar mitt i livet.” Ett annat mål som dessa intoleranta partier lyckas med är att med sin närvaro och relativt stora väljarstöd tvingar de etablerade demokratiska partierna in i röstfiske som slutar i att de etablerade partierna anmammar de mindre människovänliga inslagen i dessa främlingsfientliga partier. På lätt svenska: De etabalerade partierna kopierar t ex dessa partiers integrations-, invandrings-, och flyktingpolitik som leder till att såväl nya som gamla svenskar med invandrarbakgrund behandlas som andra klassens medborgare. En annan oroväckande tendens är att de etablerade partierna anpassar sin rätt- och kriminalitetspolitik efter dessa partier.

Retorik baserad på hat tillsammans med syndabock-policyn skapar osäkerhet hos många evigt missnöjda människor. En grupp missnöjda skriver insändare i papperstidningar, en annan har specialiserar sig på att skriva hatiska nätkommentarer (se nedan kommentarerna till den här texten) andra röstar på partiet som Sverigedemokrater, Sannfinländarna, danske Folkeparti och Fremskrittspartiet.

Och en liten klick kan inte hämma sin aggresivitet genom att skriva texter eller mordhota oliktänkan vardagar mellan 09.00 – 17.00. Dessa tar istället till vapen i tron att de räddar sina landsmän, i tron att de räddar sitt fosterland, i tron att att de är sanna hjältar som får en plats i historieböckerna, självmordbombare i Al Qaeda som tror att de kommer till paradiset efter sina explosioner.

Ena dagen kallar vi den ene gärningsmannen Lasermannen En annan dag kallar vi gärningsmannen den skånske lasermannen.

Men det är bara en som vi alltid kallar med hans riktiga namn eftersom han är den värste av alla gärningsmän: Anders Behring Breivik!

Men snälla glöm inte säga ”massmördaren” när ni namnger Breivik.

…Kurdo Baksi en manifestation med tre tysta minuter för offren i Breivik-attentaten på Sergels Torg i Stockholm klockan 15.25.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Terrorism

Mer i ämnet