Foto: DN/TT

Busch Thor (KD): Knyt en polis till varje skola

Publicerad

”Anmälningar samlas på hög eftersom antalet poliser inte räcker till. Vi måste erkänna att den stora omorganisation som initierades av Alliansen delvis är ett misslyckande”, skriver Ebba Busch Thor (KD) och Andreas Carlson (KD) i DN.

Inför Kristdemokraternas dag i Almedalen skriver partiledare Ebba Busch Thor (KD) och partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlsson (KD) att Kristdemokraterna lovar att prioritera tryggheten och att ge polisen de verktyg och resurser som krävs.

”Alla medborgare ska kunna lita på att polisen kommer. Alla medborgare ska kunna lita på Sverige”, skriver de i Dagens Nyheter.

”Den nya kriminaliteten för med sig en extremt låg våldströskel som kan få brutala konsekvenser för de människor som kommer i dess väg. Det är uppenbart att det saknas en grundläggande respekt för människovärdet hos dessa personer. De tär på samhällsväven.”

Busch Thor och Carlsson menar också att ”den sittande regeringen bär ett stort ansvar för att situationen tillåtits eskalera”. 

”Större resurser är nödvändigt men inte hela lösningen. Vi måste ödmjukt medge detta och peka ut en plan framåt. Kristdemokraterna står bakom intentionen med omorganisationen, men syftet att få ut fler poliser i lokalsamhället har helt enkelt inte uppnåtts.”

I debattinlägget presenteras åtta åtgärder som ska stärka polisens lokala förankring, för att på så sätt öka tryggheten. Bland annat vill man se en omprövning och en förändring av de delar av den nya organisationen som inte blivit som det var tänkt.

Därutöver föreslås 10 000 fler poliser, ”en kraftfull lönesatsning”, en ettårig polisutbildning, starkare mandat för lokala polischefer, satsning på kompetensutveckling, ”stärkt polisiär forskning” och att en polis ska knytas till varje skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2018

Mer i ämnet