NMR demonstrerade i Göteborg utan tillstånd Foto: SVT
Debattinlägg

”Nordiska motståndsrörelsen – en terroristorganisation”

Publicerad
OPINION ·

”Vi måste i ord uttrycka vår avsky mot dem som vill ont. Men vi kan inte stanna där. Vår beslutsamhet måste kanaliseras till handling”, skriver Ebba Busch Thor (KD) och Andreas Carlsson (KD).

Om debattörerna

Ebba Busch Thor
Partiledare (KD)
Andreas Carlson (KD)
Rättspolitisk talesperson

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I lördags demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. I samband med Bokmässan planeras en ny demonstration.

NMR:s demonstrationer har uppmärksammats återkommande på sistone, men deras existens och manifestation av hat och våld är dessvärre inget nytt.

Kristdemokraterna har länge velat se en lagstiftning mot samröre med kriminella organisationer och terrororganisationer. Det är dags att en sådan lagstiftning nu införs.

Vi måste i ord uttrycka vår avsky mot de som vill ont. Men vi kan inte stanna där. Vår beslutsamhet måste kanaliseras till handling.

Mellan november 2016 och januari 2017 placerades tre bomber ut av personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

De riktades mot flyktingförläggningar och fackföreningar med det uppenbara syftet att, som det heter i Lag (2003:148) om straff för terroristbrott ”injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp” och ”allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation”.

Vi menar att Nordiska motståndsrörelsen är en terroristorganisation.

Det är också en organisation med nära kopplingar till utländska finansiärer som vill skada och destabilisera Sverige.

Två av de nu dömda nazisterna har deltagit i paramilitära övning i Ryssland som hållits av Ryska imperiska rörelsen, en ultranationalistisk rörelse som strider i Ukraina.

Två av de tre bomber som de ryskutbildade nazisterna placerade exploderade, en skadade en städare allvarligt. Det var bara turen som stod mellan nazismen och döden.

Att ingen av de tre gärningsmännen åtalades för terrorbrott ställer allvarliga frågetecken. Att de kunnat genomgå militär träning som i förlängningen riskerar att hota rikets säkerhet är minst lika illa.

Den nazistiska terroraktiviteten är dessvärre inget nytt.

John Hron mördades vid Ingetorpssjön utanför Kungälv, homosexuella har knivhuggits till döds, fackföreningsmannen Björn Söderberg, som precis som fackföreningslokalen som bombades i Göteborg tillhörde Syndikalisterna sköts till döds utanför sin lägenhet i Stockholm och Malexandermorden är alla exempel på detta.

2014 attackerades en demonstration i Malmö på internationella kvinnodagen. Alla dessa brott begicks av nazister.

Till detta ska läggas flertalet hot mot journalister. Allt ifrån mordbrand till ”avspärrningar” av redaktioner, där gula plastband har satts upp med budskapet att inte rapportera om Förintelsens minnesdag. Därtill bombhot mot politiker, domstolar och misshandel av enskilda.

I tidningen Folktribunen skrev Svenska Motståndsrörelsen så här: ”Det enda hemska eller skamliga med att unga svenskar skadat eller dödat främlingar och fiender, är att alla andra svenskar inte ger dem sitt stöd.”

Det råder med andra ord ingen som helst tvekan om att mord är en del av rörelsens strategi.

Om de rättsvårdande myndigheterna har svårt att agera på grund av oklarheter i tolkningen är vi beredda att se över lagstiftningen så att polis och domstol lättare kan ingripa.

Lika lite som yttrandefrihetsgrundlagen finns till för att hets mot folkgrupp ska fredas, finns föreningsfriheten till för att skydda terrororganisationer.

Kristdemokraterna kommer alltid att ta kampen för människovärdet och mot extremism som hotar vårt samhälle, oavsett om den kommer från nazister, jihadister eller vänsterextremister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet