Byggnadsarbetare på nordvästra Kungsholmen vid Ulvsundasjön. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT
Debattinlägg

”Vi kan inte ha A- och B-lag på våra byggen!”

Opinion ·

”För hundra år sedan gick vi byggnadsarbetare från bygge till bygge med mössan i hand, och den som accepterade den lägsta lönen fick jobbet. Tyvärr har vi hamnat där igen”, skriver Johan Lindholm efter Uppdrag gransknings reportage.

Om debattören

Johan Lindholm
Förbundsordförande Byggnads

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I gårdagens Uppdrag Granskning har vi sett hur utländska byggnadsarbetare blir grovt utnyttjade.

Detta är något Byggnads fackliga ombud, som är ute på arbetsplatserna och gör kontroller, kämpar med varje dag.

Ofta trots hårt motstånd från arbetsgivarna. Men som vi såg i UG-reportaget gör skyddsombudens arbete stor skillnad.

Se UG – Daglönarna: SVT Play

På svensk arbetsmarknad finns idag alltför många skrupellösa byggföretag vars enda konkurrensfördel är sämre arbetsvillkor och lägre löner för de som ska gå upp klockan fem på morgonen och göra jobbet.

Vi i Byggnads gör allt vad vi kan för att alla byggnadsarbetare ska kunna arbeta under schyssta och värdiga förhållanden.

Både för människovärdet, men också för att våra yrken ibland är krävande och farliga och ute på bygget måste vi kunna lita på alla har koll på säkerhet och har sovit och har ätit ordentligt. Annars blir det en riskfaktor för oss alla.

För hundra år sedan gick vi byggnadsarbetare från bygge till bygge med mössan i hand, och den som accepterade den lägsta lönen fick jobbet.

Tyvärr har vi hamnat där igen, bara det att byggnadsarbetarna kommer från andra länder. För hundra år sedan gick vi ihop, vi organiserade oss lovade varandra att inte sälja vårt arbete under ett visst pris.

Det var början till fackföreningsrörelsen. Även denna gång tror vi att en del av svaret är att organisera de utländska arbetare som utnyttjas.

Problemet vi brottas med är att dessa arbetare är rädda för arbetsgivarna och ibland har dåliga erfarenheter från facket i sina hemländer.

Men att vi har fått ett A- och ett B-lag på våra byggen är en fråga som dagligen berör och påverkar våra medlemmar i Byggnads.

Ställ dig själv frågan: hur skulle det kännas att jobba sida vid sida varje dag med någon som arbetar lika hårt som du, men som bara har en bråkdel av din lön och ingen av din trygghet?

Skulle det kännas bra? Skulle du sova gott om natten? Skulle du kanske också vara bekymrad för din egen säkerhet?

Kanske skulle du också vara orolig över att du skulle bytas ut mot billigare arbetskraft?

Här spelar vi i facket en viktig roll. Vi kämpar dagligen med att få bukt med oredan på våra byggen. I årets avtalsrörelse har vi fått igenom en lägsta lön för utstationerad arbetskraft.

Har man dessutom arbetat sex år i byggbranschen ska full lön betalas ut.

Vi har inom branschen försökt att rensa upp i fuskträsket men som ni sett i gårdagskvällens Uppdrag Granskning så har vi inte nått ända fram.

Vi måste tillsammans med övriga branschen kraftsamla och vidta nya åtgärder.

För på Byggnads gör vi aldrig skillnad på folk och folk. Vi vet vi att på ett bygge måste alla ges förutsättningar för att lita på varandra.

Vi måste kunna jobba som ett lag. Annars funkar det inte. Det är då det sker olyckor. Det är då människor far illa och slutresultatet blir dåligt.

Vi i facket kommer aldrig kunna acceptera att företag ställer arbetare mot arbetare.

Tillsammans måste vi sätta stopp för uppdelningen i A- och B-lag på våra byggen!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.