Vård
Många lever idag med kronisk cancer. Primärvården måste förändras för att klara dessa patienter, hävdar Nätverket mot cancer. Foto: TT
Debattinlägg

”Primärvården klarar inte patienter med kronisk cancer”

Cancervården ·

”Primärvården, dit man är hänvisad, har ingen beredskap för detta. Och det kan vi förstå. Men något måste göras”, skriver Katarina Johansson.

Om debattören

Katarina Johansson
ordförande Nätverket mot cancer

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Om 10 år kommer varannan svensk vara drabbad av cancer.

Många förknippar cancer med död men faktum är att 65 procent överlever sin cancersjukdom. En fantastisk utveckling. Många lever idag med vad vi kallar kronisk cancer.

Nya effektiva läkemedel gör det möjligt att leva vidare.

En del går tillbaka till jobbet på heltid en annan går ner på deltid, någon är 31 år, en annan är 75, några är mammor och pappor eller farmor eller morfar. Några är unga människor. Gemensamt för dessa personer är att de inte botade men kan leva länga med sin kroniska cancer.

Gemensamt för dessa är också att biverkningar kan dyka upp fler år senare.

Ett nedsatt immunförsvar ger infektioner; en ny smärta kan behöva utredas och man är tvungen att uppsöka vården. Primärvården, dit man är hänvisad, har ingen beredskap för detta. Och det kan vi förstå. Men något måste göras.

Ska det finnas vårdcentraler med specialistkompetens inom cancer var därför en fråga som 132 svarade på i vår enkät som genomfördes under minglet och mötesplatsen ”Allians mot cancer” i Almedalen.

De som svarade är personer som har möjlighet och makt att påverka svensk sjukvård: politiker från vänster till höger, riksdags-, landstings- och lokalpolitiker, representanter från SKL (Sveriges kommuner och landsting), RCC (Regionalt cancercentrum), patientorganisationer, läkare, sköterskor, patienter och anställda på läkemedelsföretag.

Frågan som ställdes var:

Det finns i dag vårdcentraler som är specialiserade på diabetes och astma. Tycker du att det även bör införas vårdcentraler med särskild kompetens?

Svaren:

  • Instämmer helt eller delvis: 73 procent
  • Ingen åsikt: 8 procent
  • Nej: 18 procent

Svaren här stärker oss ytterligare i vår strävan att försöka få tillstånd cancerspecialiserade vårdcentraler.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) deltog på arrangemanget ”Allians mot cancer”. Han sa inledningsvis att det finns många saker att vara oense om, men en sak borde vi vara ense om och det är att bekämpa cancer.

Han varnade också för en oroande utveckling för svensk cancersjukvård och talade om utmaningar som är gigantiska framöver. Låt oss börja med att se över en förlegad organisationsstruktur och göra nytt så snart det bara går.

Vi hoppas att sjukvårdsministern prioriterar att skapa cancercertifierade vårdcentraler, vilket innebär att just denna vårdcentral har en kvalitetsstämpel för kronisk cancer.

Där finns kompetens och kapacitet för kronisk cancer, specialistutbildad personal som är kunnig på underhållsbehandlad cancer och vet vad som är bäst för den enskilde patienten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.