Carina Sandór (FP), kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg om styrkan i den lokala politiken. Foto: SVT/Privat
Debattinlägg

”Liberaler – fokusera på vardagsnära frågor”

Opinion ·

”Förenkla den byråkratiska snårskogen och hjälp landsbygden så att även vi får vara med på resan mot ett digitaliserat Sverige”, skriver Carina Sándor (L), kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg.

Om debattören

Carina Sándor
Kommunstyrelsens ordförande (L), Skinnskattebergs kommun

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I dag är det Liberalernas dag i Almedalen. I de senaste opinionsmätningarna ligger vårt parti Liberalerna mellan fem och sex procent.

I Skinnskatteberg har vi lyckats betydligt bättre. (Närmare 30 procent av rösterna i kommunvalet 2014, reds anm, se nedan.) Om partiet ska kunna vända opinionssiffrorna borde fler föreningar och riksorganisationen kopiera vårt framgångsrecept.

LÄS MER: Björklund:Klart jag hade varit gladare om vi pratat om annat

Den liberala framgångssagan i Skinnskatteberg bygger inte på några underverk, snarare enkelt hantverk, sunt förnuft, hårt arbete och mycket glädje.

Vi började vår resa i slutet av 2005. Vi drogs med i den entusiasm som kom med bildandet av Allians för Sverige. Allianssamarbetet förankrades även i Skinnskatteberg och med den gemensamma valprogram, kampanjer och en kandidat till kommunalrådsposten.

Vår lokalförening ökade från 6,8 till 11,14 procent i valet 2006.

Arbetet slutade inte med valresultatet. Det gav mersmak. Det var nu vi började sjösätta vårt strategiska och långsiktiga arbete inom Liberalerna Skinnskatteberg.

Vi ville bli fler medlemmar och dubbla antalet mandat till nästföljande val, år 2010. Viktiga förutsättningar för oss var glädje, struktur, öppenhet, delaktighet och ansvar.

Att bygga lag innebär viljan att bygga förtroende och tillit. Vår kontinuerliga ökning av antalet medlemmar har inneburit att vi hela tiden har arbetat med att sammansvetsa laget.

Det kräver bra ledarskap, men det kräver framför allt en strävan från alla medlemmar att bli en ännu större familj.

Det goda inre arbetet har gett oss möjlighet att fokusera mycket på det yttre, alltså att träffa människor utanför vår förening.

Vi medlemmar är ju själva medborgare, med olika intressen och olika bekantskapskretsar, vilket vi har dragit nytta av. Våra bästa plattformar har varit där vi själva känner oss som mest bekväma. Vi har lyssnat, vågat vara personliga och pratat med väldigt många. Syns man inte, så finns man inte.

Vår uthållighet gav resultat i de två senaste valen, där vi ökade till runt 30 procent både 2010 och 2014. Men vår resa är varken slut eller förutbestämd, vårt arbete fortgår och är under ständig förändring, precis som för Liberalerna Sverige.

LÄS MER: Liberalerna i länet ändrar sig om Jan Björklund

Det är dock skillnad på landsbygds- och rikspolitik. Politiska beslut tagna i kommunen får direkt genomslag och det räcker med att gå till matvarubutiken, så får du reda på vad folk tycker. Det är också närheten till medborgarna som gör det möjligt att få reda på vad som diskuteras kring frukostborden.

Ett exempel på detta är ett av våra senaste vallöften, fiberutbyggnaden. Vi delar medborgarnas frustration, när storstäderna pratar om ett digitaliserat Sverige. På landsbygden har vi inte ens förutsättningarna. Byalagen arbetar febrilt, helt ideellt, och vi som parti och kommunen fungerar som en länk till myndigheter och marknaden.

Vi har kommit en bra bit på väg, men vi önskar att partierna på riks kunde lyssna mer på landsbygden. Förenkla den byråkratiska snårskogen och hjälp landsbygden så att även vi får vara med på resan mot ett digitaliserat Sverige.

Vi har lärt oss mycket de senaste tio åren, erfarenheter som märkbart har smittat av sig inom partiet. Arbetet är progressivt, vi får fler medlemmar, kommunikationen bättre, vi syns mer och vi är tydliga med vad vi vill.

Vi uppmanar alla liberaler att fokusera mer på de vardagsnära frågorna, lyssna på människor, våga vara personlig och var uthållig, då kan Liberalerna bli mer framgångsrikt i hela Sverige.

Lycka till från Liberalerna i Skinnskatteberg!

Partiernas starkaste kommunala fästen

I samband med Almedalsveckan 2017 har SVT Opinion listat de kommuner där vart och ett av riksdagspartierna gjorde sitt bästa resultat i kommunalvalet 2014.

2 juli – Vänsterpartiets dag i Almedalen.

I valet 2014 fick Vänsterpartiet 42 procent av rösterna i valet tilll kommunfullmäktige i Degerfors kommun.

Läs också: ”Gör som Degerfors, Jonas Sjöstedt”

3 juli – Liberalernas dag i Almedalen

I valet 2014 fick Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) närmare 30 procent av rösterna i valet tilll kommunfullmäktige i Skinnskatteberg.

Läs också: ”Liberaler – fokusera på vardagsnära frågor”

4 juli – Centerpartiets dag i Almedalen

I valet 2014 fick Centerpartiet drygt 40 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige i Mönsterås.

Läs också: ”Sköt politiken som ett lantbruk, Annie Lööf”

5 juli – Socialdemokraternas dag i Almedalen

I valet 2014 fick Socialdemokraterna omkring 58 procent av rösterna både i valet till kommunfullmäktige och i valet till riksdagen i Munkfors.

Läs också: ”Regeringen måste sluta slå på landsbygden”

6 juli – Kristdemokraternas dag i Almedalen

I valet 2014 fick Kristdemokraterna närmare 45 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige i Markaryd.

Läs också: ”Låt Markaryd inspirera dig, Ebba Busch Thor”

7 juli – Sverigedemokraterna dag i Almedalen

I valet 2014 fick Sverigedemokraterna omkring 24 procent av rösterna till kommunfullmäktige i Örkelljunga.

Läs också: ”Uppmuntra kommunerna att ta fram egna frågor, Åkesson”

8 juli – Miljöpartiets dag i Almedalen

I valet 2014 fick Miljöpartiet omkring 14 procent av rösterma till kommunfullmäktige i Jokkmokk. Det är den högsta siffran för partiet utanför storstadsmrådena.

Läs också: ”Miljöpartister – våga vara knallgröna”

9 juli – Moderaternas dag i Almedalen

I valet 2014 fick Moderaterna omkring 48 procent av rösterna till kommunfullmäktige i Vellinge.

Läs också: Vellingemoderater: ”Stockholmsfixeringen måste brytas”

Källa: www.val.se

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.