Debattinlägg

”Bildts solidaritetshandling provocerar”

Kidnappade flickor i Nigeria ·

”Att hålla en skylt kan ses som en solidaritetshandling. Men det förpliktigar. Framförallt för en utrikesminister”, skriver Josefine Karlsson, generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

Om debattören

Josefine Karlsson
Generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

“Nigeria brottas med stora utmaningar”, skriver Carl Bildt på SVT Opinion och håller upp en skylt med texten #BringBackOurGirls. Det handlar om de över 200 skolflickor som kidnappades den 14 april av den militanta gruppen Boko Haram.

Sveriges regering har hittills talat tyst om konflikten i Nigeria och på frågan om det behövs mer feminism inom svensk politik svarade vår utrikesminister i Expressen ”Det har jag ingen synpunkt på, jag är fullt upptagen med andra frågor”.

Fotografiet ovan på Bildt kanske är tänkt som en solidaritetshandling men blir provocerande. 

Flera svenska ministrar besökte Nigeria förra året. Uttalanden från resan handlade om svenska varumärkens framgångar.

Det enda som sades om den pågående konflikten var att landet ”periodvis plågas av återkommande säkerhetshot”. 

Sveriges regering har lovordat den ekonomiska tillväxten. Samtidigt har vi, tillsammans med vår systersektion IKFF Nigeria, kämpat för att nyansera bilden.

Vi har pekat på den enorma ojämlikheten, den väpnade konflikten som eskalerar, den utbredda korruptionen, våldet mot kvinnor och kvinnors brist på makt. Kidnappningarna är toppen på isberget.

Bildt har fått upprepad kritik för att han inte lyfter kvinnors rättigheter tillräckligt(t ex av Kvinna till Kvinna på DN Debatt) och för att han inte tillräckligt ofta träffar kvinnoorganisationer på sina resor.

Att hålla en skylt kan ses som en solidaritetshandling. Men det förpliktigar. Framförallt för en utrikesminister.

Alla flickor och kvinnor har rätt att känna sig säkra. Nigeria är ett av de åtta länder med högst människohandel i världen. Det sker varje dag. Tiotusentals kvinnor säljs till länder i Europa. För Bildt borde även europeiska mäns exploatering av nigerianska kvinnor och det slaveri de lever i vara prioriterat.

IKFF Nigeria kräver att vi frågar oss vem som tjänar på konflikten, vilka intressen spär på den? De varnar för en ökad militarisering av landet som inte kommer att leda till att kvinnors rättigheter stärks.

De uppmanar oss att se grundorsakerna till konflikten. Lösningar måste ta sin början i demokrati, jämställdhet, anti-korruption och resursfördelning.

Vi är överens med Bildt om att konflikten bottnar i fattigdom och brist på makt och inte i religiösa motsättningar.

Den svenska regeringen erkänner inte Nigeria som ett konfliktland. Varför? För att landet är Sveriges näst största handelspartner i Afrika söder om Sahara?

Att inte tydligt prata om konflikten sänker kraven på företag. Det osynliggör hur stora multinationella företag riskerar att bidra till att förvärra situationen om det inte ställs krav på konfliktkänslighet inför landets stora utmaningar.

Vår systersektion befarar att ett inbördeskrig kan bryta ut inför valet 2015.

IKFF och andra kämpar för kvinnors rättigheter, fredsbyggande och social rättvisa trots stor fara. Vi vill ha mycket tydligare besked från Bildt om vad som görs från Sverige och EU.

En skylt förpliktigar, men utan en utrikesminister som visar ledarskap för kvinnors rättigheter är det bara fortfarande bara en man som håller i en papperslapp.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.