Carolina Sundell
Carolina Sundell, journalist och konstvetarstudent. Foto: Privat
Debattinlägg

”Storbankerna gick till gå utan att passera fängelset”

Bankerna ·

”Bankfolket borde förlorat vårt förtroende för länge sen, de är inte bättre än fundamentalister trots sina kostymer”, skriver Carolina Sundell

Om debattören

Carolina Sundell
Journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När jag får barn kommer jag berätta historier för dem om hur det var när jag var tonåring och minsann fick ränta på de kronor jag satte in på mitt sparkonto.

Idag lever vi i en dystopi, där bankerna inte ger någon avkastning på pengarna vi spar och Riksbanken slaviskt följer USA:s Federal Reserves policy och har med deras vägledning valt att experimentera med minusränta.

Sparare blir helt enkelt rånade.

Ekonomer vet inte om en minusstyrränta kommer att leda till inflationsmålet som myndigheten på senare år valt att eftersträva.

Riksbankens tjänstemän kan lika gärna offra till gudarna och se om det stimulerar ekonomin. Riksbankens Stefan Ingves ger sken av att stå för en monetär politik som endast gynnar de med bolån och inte de som sparar.

Gör en uträkning på vad alla som har bolån tjänar och subtrahera vad de förlorar på sina besparingar, i de flesta fallen blir det en förlust.

Hushållens skuldberg är utom all kontroll och det är då opassligt att Riksbanken på detta indirekta vis subventionerar de som lånar och låtsas att det är ett skydd mot deflation, när vi sett inflationen på varor och bostadspriser öka i rask takt.

DanmarksDet Systemiske Risikoråd” höjde nyligen varningen till ”DEFCON 1” för det finansiella systemet, när de ser vad minusränta leder till: ”överdrivet risktagandeoch skapa en riskillusion bland låntagare och kreditinstitutioner”.

Skatteverket har, för att uppmuntra alla med skattekonton som är knutna till juridiska personer, givit dem en ränta på 0,8 procent före skatt.

Detta motiverar flerfalden att betala i god tid och använda Skatteverkets konto istället för ett gängse bankkonto med rörlig ränta.

Trixare var snabba på att utnyttja den fördelaktiga räntan, bankerna såg möjligheten att få avkastning men chockerande nog på skattebetalarnas bekostnad.

Ingen pardon hade de fyra svenska storbankerna när de gick direkt till gå utan att passera fängelset och inkasserade miljardbelopp.

Det är oklart hur länge exempelvis Swedbank, Nordea och Handelsbanken har placerat sitt kapital, men i december förra året hade de sammanlagt 4,4 miljarder kronor på Skatteverkets räntebärande skattekonton, avslöjade Dagens Nyheter, 29 mars 2016.

De var på plundringshumör redan 2014 och plockade ut 1,8 miljarder kronor från Skatteverket.

Att de såg bedrägeri som en inkomstkälla är inte ett filmscenario utan visar sig vara ett faktum, alla mardrömmar vi haft om bankerna visar sig sanna till och med efter Swedbank-skandalen så toppar de med att stjäla från svenska folket ochNordea hjälper sina förmögna kunder att placera pengar i skatteparadis.

Bankerna utnyttjar en ränta som främst är till för privatpersoner och inte företag, de drar maximal fördel av Skatteverkets godtrogenhet.

Detta måste åtgärdas direkt och det går inte att att regeringen bara skickar ett förslag på remiss som sänker räntan till noll utan samtliga rånarbanker måste krävas på de utbetalningar som gjorts.

De räcker inte att Storbankerna i fjol tjänade gemensamt över 100 miljarder utan på ren ondska roffar de åt sig ett belopp som kan täcka den fjuttiga skatt på 1,4 miljarder som de förhoppningsvis kommer att krävs på, enligt vårbudgeten.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och statsminister Stefan Löven (S) är förhoppningsvis inte som tidigare finansminister Anders Borg (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M), två män som 2008 skänkte bankerna 1,5 miljarder skattekronor i statliga garantier och numera jobbar som rådgivare åt amerikanska storbanker.

Bankerna stjäl miljarder för att kunna betala skatt, var är logiken? Öga för öga, kanske?

Bankfolket borde förlorat vårt förtroende för länge sen, de är inte bättre än fundamentalister trots sina kostymer.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.