Debattinlägg

Centerpartiets värnande om integriteten skorrar falskt

Uppdaterad
Publicerad
DATALAGRING ·

Jens Holm (V) svarar Kent Johansson (C) om datalagringsdirektivet:

Borgerliga politiker som Kent Johansson tävlar nu om att applådera EU-domstolens beslut om datalagringsdirektivet. Men – till skillnad från Centerpartiet – har vi i Vänsterpartiet hela tiden sagt att datalagringsdirektivet strider mot grundläggande rättigheter.

Kent Johansson, EU-parlamentariker för Centerpartiet, är glad i sin artikel på SVT Debatt över att EU-domstolen har ogiltigförklarat EU:s datalagringsdirektiv. Där är vi helt överens. Att urskillningslöst masslagra hundratals miljoners medborgares mobil- och datatrafik är helt oacceptabelt.

Det var just av det skälet som vi i Vänsterpartiet (tillsammans med Miljöpartiet) ville att Sverige skulle ta strid mot detta djupt integritetskränkande direktiv.

I sak hade vi med oss många borgerliga politiker, men då vi röstade i riksdagen, mars 2012, så svek Centern, uppbackade av de andra borgerliga partierna och socialdemokraterna, och röstade för införandet av datalagringsdirektivet i Sverige.

Man gick till och med längre än vad EU krävde och införde krav på att även människors platsposition samt missade samtal skulle registreras, något som direktivet inte krävde.

Det var inte första gången borgerliga politiker sa en sak med röstade tvärt om när det blev skarpt läge. Vi såg samma svekfulla beteende vid införandet av andra integritetsfientliga lagar som FRA och Ipred. Mycket kritik och till och med en del tårar från riksdagens talarstol, men när det verkligen gällde svek man och röstade för massövervakning.

Sedan införandet av datalagringsdirektivet 2006 har EU varit på Sverige och andra skeptiska medlemsländer om att direktivet måste införas.

Vi i Vänsterpartiet har hela tiden sagt att detta strider mot grundläggande rättigheter och integriteten.

När frågan blev aktuell i slutet av 2010 lade Vänsterpartiet och Miljöpartiet fram förslaget om att datalagringsdirektivet inte skulle införas. Vi vann då en delseger genom att kunna skjuta på beslutet ett helt år. Detta för att Sverige skulle få tid att övertyga EU och dess medlemsländer i det orimliga att införa masslagringen.

Men den svenska regeringen gjorde ingenting. Andra länder har däremot bråkat och dragit EU inför domstol. Och de vann! Varför var inte Sverige ett av de länderna? Istället fick vi höra från meningsmotståndare, bland annat Centerpartiet att vår politik var orimlig och att vi inte skulle bråka med EU.

Nu ser vi att vi kritiker fick rätt på alla punkter.

Kent Johansson vill att datalagringsdirektivet i Sverige ska upphävas. Han tycker också att Sverige ska kräva tillbaka de böter EU utdömt mot oss. Jag instämmer. Jag har tagit upp just de två frågorna med justitieminister Beatrice Ask (M). Dessvärre verkar hon vilja dra saken i långbänk.

Kent Johansson vill att även annan lagstiftning ska ses över till förmån för den personliga integriteten. Det stödjer jag fullt ut.

Men det skorrar falskt när det är hans regering som just har infört de mest integritetskränkande lagarna i modern tid.

Vänsterpartiet har också gång på gång krävt att regeringen ska kräva alla papper på bordet från USA om NSAs massövervakning samt det uppenbart intima samarbetet med FRA. Men hittills har regeringen tigit som en mus. Varför?

Vi behöver ta ett helhetsgrepp om integritetsfrågorna. Vi behöver en samlad myndighet för ett större integritetsskydd. Vi borde upphäva oproportioneliga och integritetskränkande lagar som FRA, Ipred och självklart datalagringsdirektivet.

Sverige måste stå upp för sina medborgare mot övervakningssamhället.

Centerpartiet har tidigare varit motståndare till massövervakningslagarna, ändå har man röstat för dom gång efter gång. Nu säger man att man är motståndare igen. Gott så, men är det någon som tror dem?

Följ länken nedan för att diskutera med Kent Johansson (C), som kritiseras i den här artikeln.

http://debatt.svt.se/2014/04/10/domen-om-datalagring-en-vinst-for-integriteten/

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Datalagringsdirektivet

Mer i ämnet