Foto: Erlend Aas/TT
Debattinlägg

”Conchita enar oss mot intoleransen”

Eurovision Song Contest ·

”Som riksdagsledamöter för (M) och (V) är vi oeniga om mycket. Men vi förenas i glädjen över Conchita Wursts seger och allas rätt att uttrycka sitt könsuttryck på sina egna villkor”

Om debattörerna

Hans Linde
Riksdagsledamot och talesperson för HBTQ-frågor (V)
Ulrika Karlsson
Riksdagsledamot (M)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Vi ser ett Europa som har blivit allt mer polariserat när det handlar om hbtq-personers rättigheter. Frankrike och Storbritannien har infört könsneutral äktenskapslagstiftning och Malta har antagit en av Europas mest progressiva lagar för transsexuella.

Samtidigt finns det tyvärr många exempel på hur politiska ledare och rörelser använder hbtq-personers rättigheter som slagträ. I Ryssland har den ökända anti-propagandalagstiftningen, som förbjuder homosexuell propaganda, antagits och flera andra länder överväger att gå i samma homofobiska riktning.

År 2014 stoppas fortfarande Pride-parader i Europa och hatbrott mot hbtq-personer är vanligt förekommande. Inget land går idag fritt från homo- och transfobi.

Inför EU-parlamentsvalet den 25 maj mobiliserar de mörka krafterna i Europa. Det är inte bara främlingsfientlighet som förenar dessa krafter, utan också intolerans mot kvinnor och hbtq-personer. Retoriken är densamma i såväl Grekland och Ungern som i Sverige och Holland.

Vi som står upp för hbtq-personers rättigheter betraktas som en verklighetsfrånvänd PK-elit, medan mörkerkrafterna hävdar att de säger det som ”vanligt folk” tänker.

Det är denna fond som tecknar Europa men det är också mot denna fond som Conchita Wurst gick upp på scenen i Köpenhamn. I Armenien, Ryssland och Ukraina drevs namninsamlingar mot hennes framträdande och i svenska kommentarsfält välde hatet fram mot ”skäggmonstret” som borde ”visas upp på tivoli”.

Men Conchita tog oss och Europa med storm.

I Ryssland ville tittarna se Conchita på tredjeplats och i Armenien rankade tittarna Österrike som tvåa. I Azerbajdzjan, där juryn försökte stoppa Conchita, röstades hon fram på tredjeplats bland telefonrösterna.

Jublet i Köpenhamn och i TV-sofforna var inte enkom kvittot på ett fantastiskt framträdande, det var också en käftsmäll från Europas samlade Eurovision-publik mot mörkerkrafterna som hävdar att de talar i våra namn.

Conchita stod som vinnare och tillsammans med Europas extremister stod Putin som uppenbar förlorare.

De senaste åren har bakslagen varit alldeles för många beträffande hbtq-personers rättigheter. Mörka och fascistiska krafter har vunnit mark i flera parlament och regeringsbyggnader.

Conchitas seger visar emellertid på ett annat Europa. Ett Europa där vanliga människor står upp mot intolerans och för allas rätt vara den de är på sina egna villkor.

Denna kväll såg vi ett Europa från sin allra bästa sida. Vi såg människor förena sig över nationsgränser, åldrar, kön och politiska partier. Tillsammans bidrog vi till att toleransen, kärleken och rätten att vara sig själv segrade.

Conchitas seger inger hopp. Den visar på att det finns goda möjligheter att bygga breda folkliga allianser i Europa för hbtq-personers rättigheter och mot homo-och transfobi.

Som riksdagsledamöter för Moderaterna och Vänsterpartiet är vi oeniga om mycket. Men vi förenas i glädjen över Conchita Wursts seger och i arbetet för allas rätt att uttrycka sin sexualitet, könsidentitet och könsuttryck på sina egna villkor.

Vi har därför valt att engagera oss i riksdagens grupp för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Här samlas ledamöter från sju av riksdagens åtta partier som vill arbeta för rätten till abort, sexualupplysning, preventivmedel och hbtq-frågor, med mera.

Vi har av erfarenhet lärt oss vikten av att kunna lägga oenighet inom andra områden åt sidan för att tillsammans bygga breda allianser i dessa tyvärr fortfarande alltför kontroversiella frågor.

När Europas homo-och transfober mobiliserar kan vi andra inte tiga still. Låt oss inspireras av Conchita Wursts seger och fortsätta bygga en bred och folklig rörelse för ett mer tolerant och öppet Europa.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.