Till vänster bordellfönster i Amsterdams red light district. Till höger EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt.
Till höger EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt (M). Foto: Peter Dejong / AP / TT / Peter Knutson / Moderaterna
Debattinlägg

”Trafficking är vår tids slaveri”

Sexhandel ·

”Den linje jag har drivit i Europaparlamentet i många år är att människohandlarna inte ska komma undan någonstans i EU”, skriver Anna Maria Corazza Bildt (M).

Trafficking är vår tids slaveri och antalet människor som utsätts är chockerande. Bakom varje fall finns det en personlig tragedi.

Vi har alla ett gemensamt mål att bekämpa människohandeln.

Därför är det tråkigt att Malin Björk (V) vill attackera mig när vi strävar efter blocköverskridande enighet i EU-parlamentet och vi röstade med bred majoritet igenom rapporten där jag varit ansvarig för den största politiska gruppen (EPP).

Jag vill tydliggöra att jag röstade för den svenska modellen att kriminalisera sexköparna snarare än de som erbjuder sex.

Det är viktigt att minska efterfrågan och kriminalisera sexköp. I utskottet röstade jag emot kostnadsfri rättshjälp för alla människor som ser sig som offer.

Eftersom det inkluderar även personer som inte ännu är identifierade offer.

De offer som inte har pengar får rättshjälp och juridiskt stöd i enlighet med direktivet. Jag vill också förtydliga att jag alltid röstar för rätten till abort och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Den linje jag har drivit i Europaparlamentet i många år är att människohandlarna inte ska komma undan någonstans i EU. Det måste ses som ett allvarligt brott och prioriteras av rättsvårdande myndigheter.

Det är en industri som är lönsam och tyvärr med väldigt låg risk i dagsläget. Det är viktigt att minska efterfrågan men det räcker inte.

Vad Malin Björk (V) missar är att vi måste se till att de som använder och betraktar människor som varor också hamnar i fängelse.

Därför behöver vi stärka polis- och rättsliga samarbeten, informationsutbyten, Eurojust, Europol. Det är flest kvinnor och barn i relation till migration.

Därför måste vi göra mer för att förebygga trafficking med Frontex och Hot spots. Det är också viktigt att vi följer pengarna och konfiskerar de kriminellas tillgångar.

Medlemsstaterna måste göra mer för att genomföra direktivet för att bekämpa trafficking och skydda offren. Straffen måste bli hårdare och specifik utbildning behövs och arbetet måste även ske på internet.

Offren ska erbjudas vård och sexuell och reproduktiv hälsa. Psykologiskt stöd måste ges med särskilt fokus på barnen.

Det är dags att samla kraft för att kvinnor, barn och män ska frigöras.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.