Debattinlägg

Dags att förklara krig mot Göteborgs gangstergäng

GÄNGKRIMINALITET ·

Säkerhetsexperten Olle Fjordgren om skjutningarna på Hisingen inför kvällens Debatt:

Våldet i Göteborgs förorter har inget med strukturell rasism eller brist på fritidsgårdar att göra. Det handlar om territoriell uppdelning av revir för utpressning, prostitution och knarklangning. Politikerna måste strunta i dialoggrupper och andra charlataner – och inse att det är krig. Se till att polisen inför nolltolerans i Göteborgs ghetton. Som det är nu tittar Bloods och Crips i Los Angeles på oss med beundran, skriver Olle Fjordgren, säkerhetsrådgivare, inför Debatt kl 22.00 i SVT1.

Lågintensivt asymmetriskt inbördeskrig. Smaka på orden. Det är vad ni befinner er i. Ett lågintensivt asymmetriskt inbördeskrig.

Göteborgsregionen har haft precis så många skjutningar som regionens politiker förtjänar. Det har inget att göra med utanförskap, brist på fritidsgårdar, strukturell rasism eller andra floskler som haglar i det snömos som döljer bristen på idéer, tankar och initiativ. Det har att göra med en konsekvent politik som gör allt för att dölja faktum som att det är enklare att sitta hemma än att jobba, storleken på samhällets alla understöd gör det oftare lönsammare. Ungdomsarbetslösheten beror till allt större del på att man inte vill eller behöver jobba.

Inga krav ställs. Inga frågor. Bara utbetalningar i en regnbåge av täckmantlar.

Politikerna har helt tappat kontrollen över utvecklingen i Göteborgs alla ghetton. Ni hyr in alla möjliga charlataner som Megafoner, Trumpeter eller Piccolaflöjter. De skrattar bakom er rygg hela vägen till banken. Ja, Göteborg har ghetton. Ni har skapat dem. Från Stockholm och Malmö till lilla Lysekil och Bollnäs finns ghetton skapade av politiker. Ni borde veta hut.

Våldet i Göteborg har som sagt inget att göra med strukturell rasism, vanlig rasism, brist på fritidsgårdar, utanförskap, betong i sandlådan eller andra snusförnuftiga och präktiga bortförklaringar. Det handlar helt enkelt om territoriell uppdelning av revir för utpressning, beskydd, prostitution och knarklangning. Medan ni satt på piffiga seminarier så övertogs era bostadsområden av de kriminella och förvandlades raskt till ghetton.

Ni politiker har, genom er oerhörda naivitet och blåögdhet, bjudit in gängen till er stad. Bloods och Crips i Los Angeles tittar på er med beundran. White Aryans och Black Muslims i Washington D.C.:s södra förorter längtar till Biskopsgården och Angered. En stad helt utan politiker som har koll eller en polismyndighet som vill, vågar, kan göra sitt jobb. Enkelt.

Jobbet är att krossa gängen. Få bort prostitutionen. Drogerna. Utpressningen. Beskyddarverksamheten. Smuggelcigaretterna. Få bort alla de illegala vapnen som väller in i våra ghetton. En 9 mm tjeckisk pistol (militärt överskott) med två fulla magasin kostar idag runt 5 000 kronor på gatan, en Kalashnikov AK-74 med ett laddat magasin mellan 15 000 och 18 000.

Det är småpengar för en småbuse på väg upp.

Eftersom vi inte prioriterar att Tullverket letar efter illegala vapen och inte ens låter tulltjänstemän bära vapen när de skall konfrontera vapensmugglare med en fylld container, så väller det in floder av illegala vapen i Sverige. Det finns så mycket militärt surplusmaterial i valfri laglös miljö att gängen kan öppna krig mot er politiker och era poliser.

Vilket de har gjort. Ett lågintensivt asymmetriskt krig. Nu är det krig mellan gängen om revir och marknadsandelar. Politiker och polischefer ser på med vanlig handfallenhet. Idag. Imorgon är kriget kanske mot er om den totala makten i Hjällbo, Tynnered, Angered, Rannebergen, Biskopsgården, Länsmansgården.

Vad ni skall göra är följande: Förklara krig mot gängen. Strunta i att slänga pengar på dialoggrupper och andra charlataner. Inse att ni är i krig. Se till att polisen inför nolltolerans i ghetton. Se till att de ”rättsvårdande myndigheterna” tillämpar lagen efter dess andemening och ingen velig lokal tolkning. Alla former av straffrabatt eller hänsyn till ålder kommer att straffa sig tiofalt i slutändan.

Inför massiva kontroller av vapeninnehav på alla kända busar. Kontrollera person, fordon, bostäder. Vid alla indikationer på illegalt vapeninnehav: ta det till dess maximala legala gräns. Inför belöningar på stora belopp. Alla människor har ett pris och sätt upp ett pris på en miljon kronor till den som tar fram bevis som leder till fällande domar. Det blir billigare i längden. Se till att systemet med skyddade och dolda identiteter för vittnen fungerar. Idag kan en femåring med en dator plocka fram alldeles för mycket information om de som samhället påstod sig vilja skydda.

Ta det på allvar. Idag är det strider om territoriell uppdelning i era ghetton. Om ni inte börjar tänka kommer Örgryte, Långedrag, Avenyn, Billdal och Särö snart drabbas av samma öde.

Idag är det ett lågintensivt asymmetriskt inbördeskrig mellan kriminella grupper och samhället i era ghetton eftersom ni inte vågade ta kontrollen i tid. I morgon kommer de till enklaverna där ni bor och arbetar. Och då är det tack vare er okunskap, oförmåga eller ovilja att ta situationen på allvar.

Fakta

Olle Fjordgren deltar i kvällens Debatt, där debatten om skjutningarna på Hisingen går vidare. Kl 22.00 i SVT1, programledare Kristina Hedberg.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.