Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin på en pressträff inför Miljöpartiets kongress (26 maj 2017). Foto: Stefan Jerrevång/TT
Debattinlägg

”Dags att höja ambitionerna, Miljöpartiet”

”Vi vill utöka klimatlagen med så kallade konsumtionsbaserade mål, som ska vara nära noll år 2045. Om världens länder ska lyckas nå de klimatmål som vi tillsammans satte upp på klimattoppmötet i Paris 2015, måste de länder som har möjlighet att ta stora kliv också göra det”, skriver Hanna Lidström , Josefin Sasse, Elon Wissing och Julius Eberhard.

Om debattörerna

Hanna Lidström
Språkrör Grön Ungdom
Elon Wissing
Kongressombud för Grön Ungdom, Åre
Josefin Sasse
Stockholm, kongressombud för Grön Ungdom
Julius Eberhard
Lund, kongressombud för Grön Ungdom

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I helgen har Miljöpartiet kongress där vi ska besluta vilka frågor vi ska gå till val på och därmed vilka frågor vi ska driva under nästa mandatperiod.

Partistyrelsen har varit tydliga med att klimatet kommer att vara den centrala valfrågan och att det är nu det måste ske en förändring.

Vi i Grön Ungdom håller med, men kommer till kongressen med mer ambitiösa mål.

Vi tycker att det är dags att ta ansvar för alla de utsläpp som Sverige bidrar till, inte bara för det vi släpper ut inom Sveriges gränser.

Sedan första januari i år har Sverige en klimatlag, som ser till att våra politiker måste ta hänsyn till klimatet när de fattar nya beslut.

I klimatlagen anges som mål att Sverige ska ha nettonollutsläpp av växthusgaser senast år 2045.

Målsättningen är ambitiös och viktig, men tyvärr inte tillräcklig. En stor brist är att målet endast avser de utsläpp av växthusgaser som sker inom Sveriges gränser.

De utsläpp som orsakas av att vi i Sverige köper utlandsresor eller varor som producerats utomlands är lika stor som våra inhemska utsläpp, men de syns inte i statistiken och omfattas inte av klimatmålen.

Miljöpartiet har i regering visat att det går att ta stora klimatkliv.

Det som krävs är skarpa förslag och viljan att prioritera. Nu är det dags att ta ytterligare steg, för det är bråttom.

Redan idag smälter isarna i arktis, människor tvingas på flykt på grund av torka och översvämningar, djurarter har börjat dö ut och extremt väder blir allt vanligare.

Klimatfrågan är global. Klimatet bryr sig inte om att utsläppen i Sverige minskar ifall vi samtidigt släpper ut mer utomlands.

De senaste decennierna har många svenska tillverkningsindustrier flyttat till andra länder.

Konsumtionen av importerade varor har samtidigt ökat och vi flyger mer än någonsin tidigare. Det är därför hög tid att ta ansvar för alla våra utsläpp.

Därför vill vi utöka klimatlagen med så kallade konsumtionsbaserade mål, som ska vara nära noll år 2045.

Om världens länder ska lyckas nå de klimatmål som vi tillsammans satte upp på klimattoppmötet i Paris 2015, måste de länder som har möjlighet att ta stora kliv också göra det.

Konsekvenserna av att inte lyckas skulle bli oerhörda.

Därför måste Sverige fortsätta att vara ett föregångsland i klimatomställningen.

Grön Ungdoms medlemmar utgör tjugo procent av Miljöpartiet och vi vill ta större kliv i klimatarbetet.

Det är inte rimligt att hälften av de utsläpp som Sverige bidrar till varken syns i statistiken eller omfattas av klimatmålen.

Under Miljöpartiets kongress i helgen kommer vi i Grön Ungdom därför att kämpa för att valmanifestet ska innehålla skarpare klimatförslag.

Miljöpartiet har i regering tagit stora kliv för klimatet. Nu är det dags att ta ytterligare steg. Det är dags att utöka klimatlagen med konsumtionsbaserade mål som ska vara nära noll år 2045.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.