SVERIGES KONKURRENSKRAFT I dagens partiledardebatt föreslog Socialdemokraterna en lagstiftad 30-dagarsgräns på betalningar av leverantörsfakturor. Med längre betalningstider i vår omvärld kan storföretagens beställningar istället hamna utomlands. Det är bättre att följa utvecklingen noga och återkomma med lag om avtalsfrihet inte räcker till, skriver Ola Johansson (C).
Många jobb skapas genom bemannings- och konsultföretag. Hos Volvobolagen, Ericsson, deras underleverantörer, inom tillverkningsindustrin och på storföretagens utvecklingsavdelningar gör ingenjörer och unga yrkesutbildade varje dag betydande insatser för att stärka Sverige.
Industrin är global. Många av de utvecklingsuppdrag som beställs av storföretagen utförs i Asien, Östeuropa, Afrika eller i närheten av de anläggningar som finns i anslutning till företagens respektive marknader – det vill säga utanför Sverige, där villkoren att arbeta och driva företag är annorlunda.
Kostnaderna för att anställa unga är låga i Sverige. Tack vare att arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 25 år halverats kan svenska ungdomar konkurrera med sin kompetens internationellt, utan att behöva arbeta till avsevärt lägre löner än sina äldre arbetskamrater.
Storföretagens drivkrafter handlar om kvalitet, tillgänglighet och kostnad. Kostnadseffektivitet och god totalekonomi är viktigt. Låga timpriser i kombination med längre betalningstider har blivit ett verktyg för dem att göra urvalet bland de många leverantörsföretag som konkurrerar om uppdragen.
Med upp emot fyra månaders eftersläpning ersätts leverantörsföretagen i Sverige för sitt arbete. Likadant är det i resten av Europa. Det är glädjande att EU genom direktiv vill se till att medlemsländerna reglerar detta oskick.
Regeringens utgångspunkt är att 30 dagar ska vara den längsta acceptabla betalningstiden – men att det också, med leverantörens uttryckliga medgivande, skall vara möjligt att träffa avtal om längre tider i det privata näringslivet. Däremot ska offentliga upphandlingars betalningstider fastställas till 30 dagar.
Småföretag skall inte behöva agera bank åt storföretag. Det betyder att deras möjligheter att erbjuda god löneutveckling, egen kompetensutveckling och i övrigt bra anställningsvillkor omintetgörs. Det hämmar svensk industris utveckling när leverantörerna inte tillåts ha ett eget kapital att investera i produkt- och tjänsteutveckling. Därför är det välkommet att regeringen nu säger att de vill följa utvecklingen noggrant och kan komma att skärpa lagen om inte den fria avtalsrätten räcker till.
När Socialdemokraterna i dagens partiledardebatt säger att de vill lagstifta på nivån 30 dagar betalningstid, riskeras hela den konkurrenskraft som svenska konsult- och bemanningsföretag ännu har.
Inte nog med att S vill införa ungdomsskatt på jobb. De vill också driva jobben bort från Sverige. Det blir nämligen den omedelbara följden av den ensidiga svenska lagstiftning om 30 dagars betalningstid som Mikael Damberg idag föreslagit.
Den Döbelnsmedicinen är klart överdriven och riskerar patientens liv.
Regeringens förslag, som jag som riksdagsledamot varit pådrivande bakom, innebär istället ett ökat och angeläget tryck på storföretagen att anpassa sig för en god utveckling och möjlighet till fler jobb i Sverige med storföretagen som motor.
Jag talar av egen erfarenhet efter 25 år i fordonsbranschen och tjänstesäljare till dessa företag. Att få en möjlighet att leverera tjänster av hög kvalitet som konsult åt ett storföretag är det bästa sättet för en ung ingenjör att etablera sig på arbetsmarknaden. Det åvilar ett tungt ansvar på alla att denna möjlighet inte utarmas.