Anna Kinberg Batra, Daniel Suhonen
Foto: Janerik Henriksson TT/Sara Appelgren
Debattinlägg

”Moderaternas strategi – ta tillbaka väljare från SD”

Almedalen ·

”Under de senaste veckorna och månaderna har Moderaterna visat tydligt att deras huvudstrategi för valet 2018 är att ta tillbaka väljare som gått till Sverigedemokraterna och att de i denna strävan inte tvekar inför någon form av signalpolitik”, skriver Daniel Suhonen.

Om debattören

Daniel Suhonen
Chef tankesmedjan Katalys

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Årets Almedalsvecka kommer gå till historien som tidpunkten och platsen där nationalismen gick i dagen som en ny mainstream i svensk politisk retorik.

När detta skrivs vet vi inte i vilken utsträckning moderatledaren Anna Kinberg Batra kommer appellera till svenskhet, Sverige och fanan i sitt Almedalstal – men klart är att partiet under hennes tid vid makten tagit flera kliv högerut.

Under de senaste veckorna och månaderna har Moderaterna visat tydligt att deras huvudstrategi för valet 2018 är att ta tillbaka väljare som gått till Sverigedemokraterna och att de i denna strävan inte tvekar inför någon form av signalpolitik.

Hårdare tag, inskränkta trygghetssystem, hårdare straff och ökande klyftor är Moderaternas nygamla melodi.

Frågan som måste ställas inför denna våg av nationalism och hårdare-tag-retorik måste vara hur de påverkar möjligheterna att skapa ett fungerande sammanhållet samhälle där alla i vårt land har en plats och får bidra.

Talet om svenskhet och värderingar kan fungera stärkande för gemensamhetskänslan – eller splittrande. Därför blir det viktigt att se hur denna retorik hänger ihop med den konkreta reformpolitiken.

Man måste fråga sig hur man för att stärka integration och bekämpa segregation tänker sig att förslag om lägre löner och olika löner för olika grupper av löntagare – med samma jobb – ska fungera integrerande.

Risken är uppenbar att det skapar starka och farliga spänningar i ett samhälle.

Att olika löner för samma jobb skapar just de motsättningar mellan människorna i vardagen som extremister utnyttjar och exploaterar.

Det staten då gör med diverse borgerliga förslag om lägre löner och sämre villkor är att skapa segregation.

Samma sak med de moderata förslagen om olika välfärdsnivåer. Detta är värre än att bara stillatigande acceptera segregationen, det är att aktivt skapa ett A- och ett B-lag.

Hur människor skulle bli mindre fattiga av fattigdom och integrerade av segregation är oklart – men det visar på att det för allianspartierna och borgerligheten inte handlar om att ”skapa jobb” och ”släppa in” och ”integrera” – utan om deras huvudsakliga politiska projekt – att sänka löner, försvaga fackföreningsrörelsen och leda in Sverige mot en mindre välfärdsstat som i allt större utsträckning är privatiserad.

Det är dessa mål som går igenom i alla förslag som de borgerliga partierna och Moderaterna tar fram i alla väder – just nu är det integrationen av nytillkomna flyktingar som är argumentet.

Samma politik genomfördes med skralt resultat 2006-2014. Retoriken förändras men politiken är den samma oavsett verklighet.

Mellan 2007-2014 inriktades alliansens hela politik på att skapa fler arbeten. Metoderna var skattesänkningar och subventioner.

Arbetslösheten sjönk inte, sysselsättningen ökade inte men statskassan tömdes av meningslösa skatterabatter. Nu skall detta göras i stor skala igen säger den moderatledda borgerligheten.

Förra borgerliga regeringsperioden ledde till en oerhörd ekonomisk snedfördelning där de rikaste tio procenten fick 25 gånger mer pengar av regeringens politik än den fattigaste tiondelen.

Samtidigt fortsätter Anna Kinberg Batras moderatparti ha starka band till stora vård- och friskoleföretag som tjänar pengar på lägre lärartäthet och dålig undervisning.

Vinsten placerar de inte sällan i skatteparadis och när de riskerar granskning får de förmånliga villkor för självrättelse.

Har moderaterna något att säga om denna orättfärdiga straffeftergift för ekonomiska brottslingar i de egna valkretsarna och kärnväljarna?

Är hårdare tag bara något som fungerar i fattiga förorter medan rut-avdrag och självrättelse är melodin för det ”egna folket”.

Hur länge tänker moderaterna gå i armkrok med de privata välfärdsföretagarna istället för att bidra till att skapa en välfärd som är till för medborgarnas bästa?

Därtill finns en tydlig rörelse bland ledande moderater att efter valet bilda en högerregering med stöd av Sverigedemokraterna.

Anna Kinberg Batra har aldrig tydligt avvisat denna form av samma samarbete med SD.

Svenska folket förtjänar besked ikväll om moderaterna kan sätta sig i en regering som lutar sig på SD.

Moderatledaren Kinberg Batra har helt enkelt väldigt många allvarliga saker att tala om ikväll.

Då räcker det inte med lite flaggviftande kryddat med Donald Trump-retorik om vattenkanoner.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.