Debattinlägg

Därför anmäler jag Svenska Ishockeyförbundet för diskriminering

HOCKEY ·

Hans Filipsson om hockey-VM:

HOCKEY Den billigaste platsen för människor utan rullstol kostade 415 kr. Den billigaste platsen för människor med rullstol kostade 1340 kr. Svenska Ishockeyförbundet menar med andra ord att människor med rullstol ska betala 925 kr mer! Varför jag, med fullt fungerande överkropp och en liten smidig rullstol, förväntas ha en ledsagare med mig luktar 1800-tal. En ”vänlig gest” av Svenska Ishockeyförbundet mot de ” fina stackars grönsakerna” för att Globen är otillgängligt?, skriver Hans Filipsson.

2 maj ringde jag Ticnet för att köpa biljett till Sverige-Ryssland. Människor med rullstol har ingen möjlighet att köpa rullstolsplatser online. Människor utan rullstol kan däremot köpa biljetter och se platstillgången 24 timmar om dygnet, 168 timmar/vecka. Människor med rullstol kan endast göra detta per telefon, 53 timmar/vecka. En skillnad på 115 timmar. Det är diskriminering. Jag ringde två samtal på nära 2 timmar tillsammans. Totalkostnad: 64 kr. Det är också diskriminering.

Men som om detta inte vore nog: Den billigaste platsen för människor utan rullstol kostade 415 kr. Den billigaste platsen för människor med rullstol kostade 1340 kr. Svenska Ishockeyförbundet menar med andra ord att människor med rullstol ska betala 925 kr mer! Med telefonsamtalen kostade biljetten 1404 kronor, 989 kronor mer än för personer utan rullstol. Att även det är diskriminering behöver väl inte sägas?

Ticnet påpekade att de 1340 kr inkluderade en ledsagare. Jag påpekade det orimliga i att se det som ”inklusive”, då det inte har någonting med biljettpriset att göra överhuvudtaget.

Varför människor med funktionsnedsättningar som inte använder rullstol inte kan köpa platser som fungerar för dem visste inte Ticnet. Varför ledsagare, kontaktpersoner eller assistenter till dito människor inte får komma in gratis kunde inte Ticnet heller svara på. Några exempel är människor med syn- och hörselnedsättningar, rörelsehinder utan rullstol, samt kognitiva och psykiska funktionsnedsättningar.

Varför jag, med fullt fungerande överkropp och en liten smidig rullstol, förväntas ha en ledsagare med mig luktar 1800-tal. En ”vänlig gest” av Svenska Ishockeyförbundet mot de ” fina stackars grönsakerna” för att Globen är otillgängligt?

Det är nämligen uppenbart att hur Globen är byggd i sig är diskriminerande. Jag har varit på en enda hockeymatch i vuxen ålder. 17 februari 2011 såg jag Detroit Red Wings slå Tampa Bay Lightning i Tampa. Det var en mäktig upplevelse att i en fullsatt arena se en match som fick mig att vilja gå på hockey igen!

Lika mäktigt var det att återvända till USA och skillnaden i synsätt och tillgänglighet jämfört med Sverige. Jag och min kompis, som också använder rullstol, köpte fyra andrahandsbiljetter ”på chans”. Biljetterna var inte rullstolsplatser. Trots det kunde vi sitta nedanför platserna, i samma sektion. 13 av sektionerna i arenan har rullstolsplatser, fler sektioner är möjliga att nå om man kan sitta i vanligt säte. Det finns sektioner för alla plånböcker och önskade betraktningsvinklar.

Detta beror på lagstiftningen Americans with Disabilities Act, (ADA) från 1990. I Sverige har funktionshinder- och Independent Living-rörelsen i +20 år försökt få politiker att lyssna. Utredning efter utredning har visat samma sak: Vi bör genast göra otillgänglighet till diskriminering!

Regeringen tiger dock still.

2001/2002 studerade jag vid San Diego State University; 11 år efter ADA:s tillkomst. Redan då hade lagstiftningen medfört stora skillnader. Det var första gången jag åkte buss kollektivt för att alla bussar har liftar. Det var första gången jag valde restaurang utifrån vad jag ville äta, inte utifrån om jag kom in. Det var första gången jag kom in, fram och runt utan problem på ett universitet.

Ett färdigt lagförslag finns genom utredningen Bortom fagert tal. Idag söndag 13 maj har vi väntat i 542 dar på att regering och riksdag ska ta sitt ansvar.

Den 26 maj 2012 demonstrerar vi för tionde året i rad i Marschen för tillgänglighet just för att otillgänglighet ska klassas som diskriminering även i Sverige. Vi behöver inte fler vackra ord och tomma politikerlöften, vi behöver lagstiftning!

Jag köpte biljetten för 1340 kr och såg machen. En anmälan till Diskrimineringsombudsmannen gentemot Ticnet och Svenska Ishockeyförbundet lämnas in under de närmaste dagarna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.