Miljöaktivister protesterar mot Vattenfalls kolbrytning i östra Tyskland.
Foto: Patrick Pleul
Debattinlägg

”Därför blockerade vi Vattenfalls gruvor”

ENERGI ·

”Vattenfalls planerade försäljning av brunkolsgruvorna är inte tillräcklig. Den enda effektiva klimatåtgärden är att att stänga gruvorna helt”, skriver Andreas Jonsson, Fanny Sannerud och Matilda Bjurner Lilja som var med och blockerade Vattenfalls gruvor.

Nyss hemkomna från den fredliga massaktionen Ende Gelände är vi stärkta i uppfattningen att det just nu skrivs klimathistoria.

Vi vet att den svenska regeringen fortfarande har vår tids chans: att stoppa försäljningen av det 100 procent statligt svenskägda brunkolsgruvorna i tyska Lausitz och desarmera en enorm koldioxidbomb motsvarande 24 år av Sveriges årliga koldioxidutsläpp.

För att förhindra klimatkaos måste den globala uppvärmningen hållas väl under 2℃ temperaturökning. I höstas enades världens ledare i ett bindande globalt klimatavtal om detta mål – vilket innebär att i princip alla världens fossila reserver måste stanna i marken.

 I helgen gick vi, vanliga människor, från ord till handling för att stoppa kolutvinningen på plats.

För att ge Vattenfall och Sverige en grönare profil föreslås en försäljning av brunkolet. Detta rimmar illa med verkligt ansvar då försäljning skulle innebära fortsatta utsläpp, om än i någon annans namn.

Regering har nu sin chans att se till att kolet stannar i marken genom att stoppa affären, något som allt från rättsliga experter till Vattenfalls ordförande hävdar att de kan göra. Ett beslut som i sig skulle vara Sveriges främsta klimatåtgärd.

Miljörörelsen har under lång tid protesterat mot förbränningen av brunkolet och nu mot försäljningen. Det har skrivits debattartiklar och 65 000 namn har lämnats in, aktioner och demonstrationer har arrangerats.

Ingenting verkar få den svenska regeringen att tänka om. När inget annat hjälper tvingas vi själva ta ställning, axla det ansvaret regeringen inte tar och stänga ner kolverksamheten genom civil olydnad.

Över 3 500 personer samlades från hela Europa, däribland hundratals svenskar, för att under helgen stänga ner gruvan Welzow-Süd i Lausitz med tillhörande infrastruktur. Olika människor med samma insikt lämnade sin trygga vardag för att med sina kroppar stoppa den verksamhet som hotar hela vår planet.

Vi var många som fick utstå våld; pepparsprej och batongslag från kravallpolis för att den skadliga fossilindustrin ska kunna upprätthållas.

Verksamheten ockuperades och vi lyckades helt blockera tillförselsen av kol till kraftverket Schwarze Pumpe i över 48 timmars tid. Under aktionerna arresterades 120 personer för olovligt intrång medan det verkliga brottet, mot vårt klimat och vår framtid, får fortsätta.

Den växande folkrörelsen mot fossilindustrin är inget unikt för Sverige eller Tyskland. Runt om i världen tar civilsamhället täten när politiker och regeringen inte gör tillräckligt. Under de senaste 12 dagarna har aktioner under parollen Break Free From Fossil Fuels ägt rum på alla världens bebodda kontinenter.

Tiotusen demonstrerade mot ett nytt kolkraftverk på Filipinerna, i Turkiet protesterade 2 000 utanför en stor soptipp för kolavfall och i Sydafrika samlades hundratals för fredlig aktion mot lokala korrumperade kolbaroner. Klimatfrågan är global och möts nu av en global folkrörelse.

Som en del av denna rörelse såg vi till att kolet stannade i marken, men det tar inte slut här. Vi kommer fortsätta protestera tills den svenska regeringen, och alla andra regeringar, håller vad de lovat och agerar med de krafttag som denna ödesfråga kräver.

Vi kommer att visa motstånd tills den sista kolgruvan, det sista oljefältet och den sista gaskällan är stängd.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.