Foto: Kirsty Wigglesworth, instagram
Debattinlägg

”Därför ska du ta Zlatans ord på allvar”

Opinion ·

”Går man igenom livet med ett fåtal strategier för att klara motgångar, så kommer det troligtvis att bli en besvärlig resa. Zlatans inställning visar hur barn och ungdomar kan klara skolarbetet och hur ungdomar kan skapa sig en bild av sin framtida yrkeskompetens”, skriver Staffan Hultgren.

Om debattören

Staffan Hultgren
Beteendevetare och pedagog vid GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Zlatan Ibrahimovic är korsbandsskadad och blir borta en längre tid, vilket knappats kan ha undgått någon.

I söndags bröt så Zlatan Ibrahimovic själv tystnaden efter sin skada: ”En sak är säker. Jag bestämmer när det är dags att sluta och inget annat. Att ge upp är inte ett alternativ. Vi ses snart”, skrev han på Instagram.

Zlatan är fullmatad med framgångsrika lärdomar om vad vi människor kan göra för att fortsätta framåt utifrån egen vilja, speciellt vid motgångar.

Vilka mänskliga egenskaper krävs för att driva oss framåt, oavsett motgångar och omgivningens kanske ibland negativa kommentarer?

Generellt kan det vara några tydliga processer, i kombination med tidigare lärdomar. Drivkrafter som brukar anges är om personen har egna vitala mål. Vi kan vara präglade av något som vi har upplevt i tidiga år och som sedan skapat en målbild, så som ”Det där ska jag göra”.

Det som är karaktäristiskt för vitala mål är vad som ska uppnås, även om man ofta inte har en aning om hur det kommer att gå till, utan det får lösa sig på vägen.

I kombination med att barn och ungdomar lär sig att förstå konsekvenser och utvecklar strategier för att nå sina mål, ökar sannolikheten för att det verkligen blir så som barnet eller ungdomen har bestämt.

”Att jag skadades är ingen nyhet så jag kommer att vara borta från fotbollen ett tag”.

Uttalandet beskriver ett konsekvenstänk, samt en nyfikenhet på att hitta strategier, vilket ger goda förutsättningar för att verkligen komma tillbaka.

Att skadas är ingen nyhet – Precis, det är högst troligt att man som idrottare gör någon gång i sin karriär, dessutom är det även ett grundläggande livsvillkor.

Vi kommer alla att skadas, bli sjuka på något sätt, så det är ingen nyhet, utan mer som ett självklart livsvillkor.

Drivkraften består av att man är medveten om att det troligen kommer att hända saker och att man måste vara förberedd på att utveckla nya strategier.

”Som med allt annat kommer jag att ta mig igenom det här och komma tillbaka ännu starkare.”

Bli ännu starkare – Absolut, en klok strateg kommer alltid tillbaka, ännu starkare, något som även öppnar en väg för nya utmaningar i livet, med nya lärdomar och vishet.

Genom uttalandet finns det öppningar för andra och uppgifter nya perspektiv i livet. Vi blir alla starkare av våra livserfarenheter, om vi accepterar motgångar som lärdomar.

Skillnaden kan vara att omgivningens kommentarer och eventuella motgångar kan tolkas med känslor av att inte duga, räcka till eller känna sig förminskad, vilket kan få destruktiva följder för den utsatta individen.

”En sak är säker. Jag bestämmer när det är slut, inget annat. Att ge upp är inget alternativ.”

Jag bestämmer – En nödvändig förutsättning för en stark drivkraft i kombination med starka strategier och insikter i konsekvenser, så ökar även förutsättningarna för att det ska gå riktigt bra, oavsett hur det blir.

Strävansmål brukar vara vanligt för att man ska kunna se framåt. Strävansmål är en viljeinriktning om vart man är på väg, vilket gör att man agerar i nuet, med beslut som hela tiden driver mot målen/målet.

Dock är det inte nödvändigt för personen att nå målet, utan det är endast en motivator för att ta sig framåt. Under resan uppstår ofta nya mål, som verkligen kan uppnås.

Ofta arbetar människor med stark drivkraft med att utveckla självtillit. De bedömer sin förmåga att klara av det som de har förutsatt sig.

Vid svag tro av den egna självtilliten, kan personer som är drivkraftiga söka upp miljöer som stärker självtilliten och även konstruera egna belöningssystem.

Den vanligaste – och kanske mest effektiva – belöningen är att visa för sig själv att man klarar av saker som både är utmanade och besvärliga.

Drivkraften medför att du ökar din självtillit genom praktisk träning och inhämtning av nödvändig kunskap för att kunna sträva mot ditt uppsatta mål.

Det vi kan lära av Zlatan är att han visar på goda förutsättningar för:

  • Hur barn och ungdomar kan klara skolarbetet.
  • Hur ungdomar kan skapa sig en bild av sin framtida yrkeskompetens.
  • Hur ensamkommande kan få styrka för att klara av en ny situation i ett främmande land.
  • Hur vi vuxna kan klara av motgångar och bli intresserade av att upptäcka nya strategier och acceptera konsekvenser.

Går man igenom livet med ett fåtal strategier för att klara av motgångar, så kommer det troligtvis att bli en besvärlig resa.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.