Socialdemokraterna lovade att nå Europas lägsta arbetslöshet 2020 – redan nästa år, alltså. Just nu ligger Sverige på plats 18, och S har i praktiken skrotat målet. Då skyller man på den nya M/KD-budgeten, skriver artikelförfattaren. Foto: Jessica Gow/TT
Debattinlägg

”Därför skrotade Socialdemokraterna sitt viktigaste vallöfte”

”Inte ens i finansdepartementets prognoser har regeringen någon gång haft målet inom räckhåll. Kanan utför har istället varit hyggligt brant i den europeiska arbetslöshetsligan – från plats 12 vid tillträdet till plats 18 idag”, skriver Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna

Om debattören

Jakob Forssmed (KD)
Ekonomisk-politisk talesperson

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nyligen kom beskedet att det inte var någon slump att Socialdemokraternas och statsminister Stefan Löfvens arbetslöshetsmål– att nå Europas lägsta arbetslöshet 2020 – saknades i regeringsförklaringen och i 73-punktslistan.

Det skrotas helt sonika!

Ett märkligt formulerat mål var det till att börja med, men likväl är det ingen liten sak när det skrotas.

Löftet presenterades som huvudnumret på Socialdemokraternas kongress 2013 och var Socialdemokraternas och Stefan Löfvens viktigaste vallöfte inför valet 2014.

Frågan ansågs så viktig att Stefan Löfven lovade att den skulle prägla allt statsråden gjorde. Han kallade det för ”jobbstreaming”, vilket skulle innebära att alla enskilda förslag skulle prövas utifrån om de gav jobb.

Så här sa Stefan Löfven: ”Om jag får bilda regering så kommer jag att kräva besked av varje statsråd och varje myndighetschef om ett beslut innebär fler jobb eller ej.”

Gjorde förslaget inte det skulle det heller inte genomföras.

I EU-valrörelsen 2014 ville Socialdemokraterna till och med exportera den här jobbstreamingen till hela EU!

Man blir förstås nyfiken på hur själva streamingen gått till – eller om det överhuvudtaget ägt rum – när direkt jobbfientliga förslag som höjd skatt på att anställa äldre, höjd skatt på att anställa unga, försämrat RUT-avdrag osv lagts fram av Socialdemokraterna.

Just den modell och metod som låtit dessa förslag passera det jobbstreamande nålsögat tror jag vi ska vara försiktiga med att exportera till hela EU – om vi vill unionen väl.

Under åren som gått har regeringen hamnat allt längre från att nå arbetslöshetsmålet.

Inte ens i finansdepartementets prognoser har regeringen någon gång haft målet inom räckhåll. Kanan utför har istället varit hyggligt brant i den europeiska arbetslöshetsligan – från plats 12 vid tillträdet till plats 18 idag.

Nu skrotas också målet. Det var förmodligen behändigt att 2013 sätta ett mål med ett avlägset slutdatum, och lika behändigt att avskaffa det strax före att det ska vara uppfyllt.

Men vad ska man skylla på? Nyligen fick vi svaret.

Socialdemokraterna skyller ett fyraårigt misslyckande på den M/KD-budget som varit i kraft tre veckor (och som den nya regeringen kan reversera stora delar av om man så önskar)!

M/KD-budgeten har tydligen en kraft större än någon kunnat ana.

Denna förklaring bär ju knappast trovärdighetens prägel och döms också ut i Ekot av såväl Harry Flam, professor i internationell ekonomi och ordförande i regeringens eget Finanspolitiska råd, som John Hassler, professor i nationalekonomi.

Hassler säger ”Jag tror att det är uppenbart för alla att det är en bortförklaring och det hade inte funnits någon som helst möjlighet att komma ned till Europas lägsta arbetslöshetsnivå nästa år även med en Socialdemokratisk budget.”

Förutom M/KD-budgeten skyllar man också på överenskommelsen med C,L och MP.

Men hade Socialdemokraterna velat hade de naturligtvis kunnat slåss för såväl målet, som för åtgärder för att nå dit. Men så blev det inte.

Det borttagna löftet och målet blir en nu ytterligare en symbol för den misslyckade jobbpolitik som inneburit att personer i utsatt ställning på arbetsmarknaden under Stefan Löfvens styre blivit allt fler.

Personer som inte får tillfälle till en arbetsgemenskap, inte får möjligheten att försörja sig själva och inte får visa vad de går för. Dessa hade varit betjänta av ett nytt ledarskap för Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.