Debattinlägg

Därför startar vi ett nytt kristet parti

Publicerad

ABORTFRÅGAN · André Juthe om varför det behövs ett parti med kristna värderingar:

Kristdemokraterna har svikit sina väljare i abortfrågan. Måttet är rågat och nu startar vi ett nytt parti som står för kristna värderingar och verkligen respekterar familjens värde. Vi vill att hela inställningen till livet, barnen och i synnerhet den lilla ofödda människan förändras i grunden, skriver André Juthe.

I början av januari tog vi initiativet att starta det Kristna värdepartiet (KV). Syftet med KV är att verka för en politisk vision av ett samhälle som bygger på den kristna värdegrunden. Många undrar säkert varför vi tar detta initiativ när det redan finns ett parti som har en snarlik vision och som dessutom är väl etablerat, nämligen Kristdemokraterna.

Men de beslut och signaler som kommit från KD visar att man inte längre står för kristna värderingar. Den allvarligaste kursändringen var KD:s beslut att släppa abortfrågan och acceptera ”kvinnans rätt” att fritt välja abort. KD har inga ambitioner att verka för ett rättsskydd för ofödda människor från befruktningen, utan man är nöjd med den svenska abortlagen. Detta är ett grovt svek mot de som tror på allas människovärde, som KD annars säger sig stå för. Måttet blev rågat när KD som parti tog ställning för ytterligare en liberalisering av abortlagen, och beslöt att slopa prövningskravet för utländska kvinnor som vill göra abort i Sverige.

Kristna värdepartiet är det enda parti som har en konsekvent syn på människovärde, vilket innebär att alla aborter där liv inte står mot liv bör förbjudas. Den enda icke-godtyckliga gräns för vad som är en människa är det befruktade ägget. Alla gränser därefter är inkonsekventa och godtyckliga. Vi vill verka för att hela inställningen till livet, barnen och i synnerhet den lilla ofödda människan förändras i grunden.

Vi är också det enda parti som verkligen respekterar familjens värde. Den nuvarande familjepolitiken är direkt familjefientlig där föräldrar lever i ett stressat ekorrhjul, med ständigt dåligt samvete över att inte få livspusslet att gå ihop. Dagens föräldrar tvingas lämna bort sina barn till någon annan för att kunna arbeta, för att i sin tur ha råd att betala andra för att ta hand om deras barn! Det är svårt att tänka sig en mer absurd och människofientlig familjepolitik.

Dagens frihetsberövande, krångligt byråkratiska och kontraproduktiva bidragssystem, som gör medborgarna beroende av staten, ska tas bort. Vi kommer att arbeta för att erkänna varje familj som en suverän byggsten i samhällsbygget. En viktig idé vi arbetar med är ”familjeföretagsprincipen”, som innebär att varje familj rent samhällsekonomiskt betraktas som ett företag och familjen som en enhet. Familjen blir beskattad för skillnaden mellan inkomster och avdragbara utgifter, där barnomsorgskostnader ska vara en sådan avdragbar utgift. De familjer som saknar inkomster eller inte når en fastställd minimigräns ska erhålla en kompenserande barnomsorgspeng så att minimigränsen uppnås.

Minimigränsen kommer att vara tillräcklig för att också mindre bemedlade ensamstående barnfamiljer själva ska kunna ta hand om sina barn. Beräkningar visar att ett barn på heltid kostar den offentliga barnomsorgen cirka 16 000 kronor per månad. Det innebär alltså att om föräldrarna fick behålla de pengar som staten tar från dem, för att spendera på att någon annan ska ta hand om deras barn, skulle de ha över 16 000 kronor per barn och månad för att själva vårda dem! Notera att varken barnbidraget eller föräldraförsäkringen är inräknat i detta.

Sverige behöver ett nytt politiskt parti som gör mer än att säga sig stå för kristna värderingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.